kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Állásajánlattal, kitűnő osztályzattal tértek haza

erasmus46163A Lendvai Kétnyelvű Középiskola nyolc diákja háromhetes gyakorlati-ismeretszerzési képzésen vett részt nemrég az Erasmus+ mobilitás európai projekt keretében Milánóban, ahova mentoraik, Bačič Lučka és Vida Sandra is elkísérték őket. Élményeikről hazatérésük után lapunknak is beszámoltak.
Bačič Lučka koordinátor a tavaly és tavalyelőtt a németországi Lipcsében szervezett hasonló, de akkor még más néven futó projekt céljait ekképpen vázolta: – Alapvető célkitűzése a meghívásos alapon működő programnak, hogy a szakmai és nyelvi kompetenciák növelése reális munkakörnyezetben történjen, a cél a szemlélettágítás, nem utolsósorban a türelmesség, a motiváltság, az önálló kezdeményezőkészség, valamint a kreativitás fejlesztése. Az oktatási rendszer részét képező szakmai gyakorlat elvégzése és a hozzá kapcsolódó angol nyelvi tudás fejlesztése mellett a tanulók szociális, kulturális és az úgynevezett IKT-kompetenciáinak fejlesztésére is mód nyílik.
erasmus46162A nyolc résztvevő tanuló három különböző vállalatnál fejleszthette tudását, felkészültségét, ismerkedhetett a gépészszakma, a robotika új kihívásaival. Vuk Simon, Šendlinger Nejc, Kardoš Aljaž, Kiralj Etjan és Prendl Sašo a Nuzoo Robotics cégnél kapott egy nem mindennapi feladatot, amelyben a robotika tudománya mellett a marketing és a késztermék eladása is szerepelt. – Még jó, hogy volt közöttünk egy videós is – újságolják a fiatalok, akik idén már részt vettek a Lipcsében szervezett robotikai világbajnokságon.
– Nem volt elég a robot megismerése, hanem annak videofilm általi értékesítése, a használati utasítás és a bemutatás is szerepet kapott. A feladatot sikerült végül is megoldani – mondja Vuk Simon fotós-videós.
Černi Dominika gépésztechnikus, a motorok szerelmese pedig nem kis meglepetésére a Desmopolupo Ducati motorgyár egyik szervizében kapott lehetőséget, s akinek a mobilitás annyira a létszükségletévé vált az említett három hét alatt, hogy szinte a milánói tömegközlekedési eszközökön töltött napi négy órát.
– Nagyon izgalmas volt, hiszen remek szakmai környezetben tölthettem, motorok között a három hetet. Ez – jegyzi meg mosolyogva – az angol nyelvi kompetenciák növelését nem érintette, mivel csak olaszul folyt a kommunikáció. De a végén a főnök látva „elhivatottságomat” állást ajánlott fel – meséli nevetve.
erasmus4616Kocon Kaja és Županec Laura közgazdasági technikus szakosok a Soldout sir nevű, musicalprodukciókra specializálódott vállalatnál töltött három hétről elmondták: ők a turizmus címszó alatt a turisztikai kínálatok részeként jegyzett „történetek” példáinak a megtapasztalását szerették volna elérni. Ehelyett a musicalipar fellegvárában és a Benji&Fede szerzőpáros új musicaljének a kezdő fázisába csöppentek bele. A musical kerettörténetének a gyakornokok általi bővítése, új részek megírása lett volna a feladat, melyhez bevallásuk szerint sokkal több kreativitás kellett volna, mint amennyivel ők rendelkeztek. Ezért egy kicsit csalódottan jöttek haza, de nem adják fel, jövőre ismét próbálkoznak.
Az angol nyelvi vonatkozásokról Vida Sandra angoltanár megjegyezte: nagyon fontos, hogy a szakzsargon eltanulása mellett a nyelvi kommunikációban is jártasak legyen a fiatalok, s ez itt is megmutatkozott. A tanulók e téren is sok tapasztalatot gyűjthettek, s ismét bebizonyosodott, a visszahúzódók félelme indokolatlan, így számukra a három hét önbizalomerősítő kurzus is volt a nyitottság és a kommunikációs gyakorlat mellett.
MCSi Design