kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

„Másokkal együtt” – zárókonferencia Ljubljanában

sazu38211Szeptember 17-én került sor Ljubljanában a Szlovén Tudományos Akadémia dísztermében a Le z drugimi smo”, vagyis „Másokkal együtt” elnevezésű EU-s projekt zárókonferenciájára, amelyet 2016–2021 között –valósított meg partnerszervezeteivel együtt az akadémia Szlovén Kivándoroltak és Migrációs Intézete (ZRC SAZU, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije).

Az országos jellegű EU-s projektben partnerintézményként részt vett az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola és a Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom, valamint Fordítástudományi Tanszéke is. A projekt keretében 326 továbbképzésre került sor, amelyben 10.208 személy vett részt több mint 100 képzési helyen Szlovéniában. A továbbképzések öt témakörben folytak: A bevándorlók integrálása, szlovén nyelven való oktatása és a kultúrközi dialógus kialakítása; Semmi tolerancia az erőszak ellen; Megfelelő kommunikáció és konfliktuskezelés; A modern társadalom és az iskola kihívása, valamint a Kultúraközi viszonyok és integráció.

sazu38212A Kultúraközi viszonyok és integráció témakörű továbbképzéseket dr. Mirjam Miharčič Hladnik akadémiai kutató vezette, amelynek keretében a magyar és az olasz nemzetiség is bemutatkozott. A magyar nemzetiségről szóló előadásokat dr. Zágorec-Csuka Judit és prof. dr. Rudaš Jutka tartotta meg Szlovénia különböző városaiban azzal a céllal, hogy a szlovén közösség megismerkedjen a magyar nemzetiség kultúrájával, kétnyelvű oktatásával és közösségi, társadalmi életével. A zárókonferencián megvitatásra került, hogy milyen egyetemi tantervek, programok keretében valósul meg a többnyelvűség, a multikulturalitás és a többféle vallási tartalmak oktatása a ljubljanai, a maribori és a koperi egyetemeken és a programok kivitelezői milyen jövőképpel rendelkeznek az említett területeken. Dr. Zágorec-Csuka Judit a záró-kerekasztal vendégeként bemutatta a Maribori Egyetem Fordítói Tanszékén folyó oktatást 2012-től napjainkig, amelyben ő is részt vett mint habilitált magyar nyelvű lektor, de szólt a jövő évre tervezett MA (mesterfokú) képzés újraindításáról is, hiszen azt tervezik, hogy a magyar nyelv oktatása a következő tanévtől újra beindul mesterfokon és a fordítójelöltek beiratkozhatnak az említett fordító- és tolmácsképzés II. fokú programjába.

 

 

MCSi Design