kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Szlovén-magyar kormányülés Celjében

celje37211Az 53. Celjei Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár – amelynek idén Magyarország a partnerországa – szerdai nyitónapja keretében együttes ülést tartott a   szlovén és a magyar kormány. Janez Janša és Orbán Viktor kormányfők aláírták a Muravidék–Rábavidék fejlesztési alapjáról szóló szándéknyilatkozatot.

A vásár megny–tóján Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédében kiemelte: a közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – gyorsabban jön ki a válságból, mert kitartottak, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek és munkában maradtak az emberek. Mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására – jelentette ki. Megjegyezte: a vásáron Magyarország 525 négyzetméteren állít ki, s jelen van 26 magyar cég. Orbán hangsúlyozta: a magyarok és a szlovénok történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre. „Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk”, és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben.

 

 

Orbán Viktor kitért arra, hogy az elmúlt években a két ország együttműködése új dimenzióba került. Mióta Janez Janša vezeti Szlovéniát, „a szlovén–magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál” – mondta. Úgy látja, idén minden bizonnyal megdől a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogják elérni. A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózatok összeköttetése, közös alapot hoztak létre a határmenti térségek fejlesztésére, nemzetközi tesztfolyosót építenek az önvezető autók tesztelésére, Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózatok összekötésére, a legnagyobb magyar vállalatok pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemanyagellátásban is – emelte ki. A kormányfő hangsúlyozta: a magyar–szlovén kereskedelmi mérleg Szlovéniának pozitív, a két ország közötti kereskedelemben a szlovén export a nagyobb. De a volumennövekedés jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mérleg mellett is érdekelt Magyarország a kereskedelmi volumen növelésében – mutatott rá. Megjegyezte: 46 szlovén cég működik Magyarországon, és várják a többit is.

 

 

Janez Janša szlovén kormányfő megköszönte, hogy Magyarország Szlovéniát gazdasági szempontból is partnerként ismeri el. Reményének adott hangot, hogy tovább mélyítik a gazdasági együttműködést. Mint mondta: a két országot nagyon szerteágazó, mély baráti kapcsolat köti össze. Janša szerint a celjeihez hasonló vásárok is jó hatással vannak a gazdaságra. „A digitális átállás ellenére nem pótolhatja semmi az emberi és üzleti kapcsolatokat” – jelentette ki. A szlovén gazdasági növekedés jelenleg 65 százalékkal haladja meg a tavalyi visszaesés idején mért adatot, és a következő évre is jók a gazdasági előrejelzések. A második negyedévben rekordmagas volt a gazdasági növekedés, rekordalacsony a munkanélküliség és magas a foglalkoztatás. A két ország közötti sikeres együttműködés pedig számokban is kifejezhető: az idei év első öt hónapjában több mint ötmilliárd euró volt a kereskedelmi forgalom – fejtette ki. Janša gratulált Magyarország gazdasági fejlődéséhez, a visegrádi együttműködéssel kapcsolatban pedig elmondta: a közép-európai térség a kontinens középpontjába került, és más szempontból is nagy erőt képvisel.
A két kormány együttes ülése után több gazdasági jellegű, kétoldalú egyezmény, illetve szándéknyilatkozat aláírására került sor. A határmenti térség és a muravidéki magyar, illetve a rábavidéki szlovén őshonos kisebbség szempontjából jelentős a Muravidék–Rábavidék fejlesztési alapjáról szóló szándéknyilatkozat, melyet Janez Janša és Orbán Viktor kormányfők írtak alá. A két ország a nyilatkozat értelmében a 2022-től kezdődő ötéves időszakban 5–5 millió eurós keretet biztosít az említett két térségnek. Celje–ében a magyar nemzeti közösség képviseletében jelen volt Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő.

MTI, kmj

Fotók: MTI

MCSi Design