kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Hajós Izsó emlékezete

zsido36210A Könyvtár és Kulturális Központ szervezésében idén Lendván szeptember 5-én kezdődött az Európai Zsidó Kultúra Napjai rendezvénysorozat, melynek keretében több helyi történelmi-ismeretterjesztő és zenés rendezvényre került sor. Szeptember 15-ig pedig a könyvtárban tematikus könyvkiállítás tekinthető meg.    

Szeptember 7-én, az idei zsidó újév napján a Lendvai Zsinagóga előtti téren emlékest keretében dr. Zágorec-Csuka Judit és Süč Dejan kutatók bemutatták Hajós Izsó izraelita származású gazdálkodó, kereskedő és költő munkásságát. Süč Dejan történész Hajós Izsót (1858–1906) elsősorban mint vállalkozót, gazdálkodót és kereskedőt mutatta be, aki az 1890-es években Alsólendvára költözött, átmenetileg itt élt és gazdálkodott, majd újra visszatért szülőföldjére, Erdélybe, Nagyváradra, ahol szintén ezeket a tevékenységeket folytatta egészen haláláig. Fotókon is szemléltetve szólt családi és rokoni kötődéseiről, alsólendvai éveinek társadalmi, közösségi tevékenységeiről, amelyet az itt élő magyar polgárság köreiben fejtett ki a gazdaság, a kereskedelem és a közélet területén.

 

 

Dr. Zágorec-Csuka Judit könyvtáros, irodalmár pedig Hajós Izsóról mint költőről és művészetpártoló személyről beszélt, aki Ady Endre személyes barátja is volt, és francia nyelvtudásával, irodalomismeretével feltehetőleg segítette Ady francia levelezését is. Hajós Izsónak 1903-ban jelent meg „Ekém  mellől” címmel Budapesten a Singer és Wolfner Kiadónál az első verseskötete. Zágorec-Csuka Judit válogatása alapján az említett kötetből Časar Sebastian könyvtáros előadásában felolvasásra kerültek azon versei, amelyek a szülőföld, az identitás, a szerelem, a halál, a társadalomkritika, a létezés, valamint a természet témaköreire, motívumaira vonatkoztak. Zágorec-Csuka Judit azt is kifejtette, hogy Hajós Izsó nemcsak költő volt, hanem az angol Ruskin, a francia Mistral és a német Bierbaum egyes műveit le is fordította magyar nyelvre.

Hajós Izsó Alsólendva polgára is volt a múlt század végén és annak fordulóján, aki vállalkozóként, földbérlő gazdálkodóként, kereskedőként, de költőként és műfordítóként is maradandót alkotott Alsólendván, így munkássága által gazdagabb lett a magyar zsidó kultúra Lendván és környékén, s ezt méltóképpen ünnepelte meg az emlékező lendvai közönség.

 

 

MCSi Design