kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Regionális nőszövetségi találkozó

nOSZ 6Őserő és bölcsesség a hit erejével

Regionális nőszövetségi találkozó zajlott július 24-én a szentgyörgyvölgyi templomban. Az esemény társszervezője a helyi gyülekezet és a Szlovén Református Egyház volt. A főként nőket megszólító találkozó kapcsán Rozgonyi Emőkével, a szentgyörgyvölgyi gyülekezet lelkésznőjével beszélgettünk.

 

A Magyarországi Református Nőszövetség a református egyház nőket összefogó egyesülete, amely világi egyesületként működik, s az egyházban és az egyházért dolgozik. A szervezet elnöke P. Tóthné Szakács Zita, aki többek között előadást tartott az eseményen. „Az előadásokban többször megjelent az a motívum, hogy Krisztusba gyökerezve, Istennel kapcsolatot tartva „Krisztus illata” legyünk a társadalomban. Az Istennel való folyamatos kommunikációból és az Istenhez tartozásból pedig megszületik az bölcsesség, képesség, adomány, amivel részt vesz az asszony a társadalomban. Arról is beszélgettünk többek között, hogy a nőkben, a női összefogásban mekkora erők rejlenek. Például számos jótékonysági munka származik ebből. A találkozónak tehát az a különlegessége, hogy igei alapú, ami olyan plusz motivációt ad, amit nagyon nehéz bármivel is pótolni. Azt láttuk, hogy az összegyűlt asszonyok hatalmas élettapasztalattal rendelkeznek, amire támaszkodni lehet” -mondta a találkozóról Rozgonyi Emőké.

Hogy a bennünk rejlő erőre, vagy ahogy Ön említi, a női bölcsességre, tapasztalatokra mekkora szükség van mindannyiunknak, valójában örök téma, és mindig aktuális, csak manapság más-más megközelítésben találkozhatunk vele.

- Sokféle előadás szól manapság erről, hogy van az a bizonyos őserő, ősbölcsesség, amit meg kell találni, ami teremtő, ami összefogó, de a téma mindig csak ezoterikus oldalról van megközelítve. Pedig tulajdonképpen ez már réges-rég létezett a Bibliában, és nagyon komoly szerepekben. Rengeteg nő volt a mecénások között, de vegyük csak azt példát, amikor Jézus feltámadt, akkor is nők voltak mellette, és nekik mondta azt, hogy „menjetek és mondjátok el a tanítványoknak”. Jézus ezt az üzenetet is a nőkre bízta. A női szolidaritás szintén nagyon komoly dolog. Néphagyományok is szólnak erről, például Kelet-Magyarországon van egy olyan szokás a  lakodalomban, hogy a fiatalasszonyt elviszik az asszonyok táncolni, és a férj megpróbálja kiszabadítani, ám az asszonyok nem adják. A férjnek meg kell szereznie. Ez a tánc több egy lakodalmi táncnál, arról szól, hogy az asszonyi összetartás nagyon erős szövetség. Ha bármi baj van, akkor mi itt vagyunk, körbefogunk és védelmezünk. A nőkben benne van az a képesség, amivel segíthetik mások életét.

Ön lelkésznő, feleség, édesanya, de nő is. A mindennapokban bizonyára meg kell küzdenie a női szerepekkel, feladatokkal.

- Ahogy én is érek, és nő a tapasztalatom, azt látom, hogy az Úristen segítsége nélkül nagyon sok mindenhez nagyon kevés vagyok. A hittől viszont annyi bölcsességet, segítséget és erőt kapok, ami átsegít mindenen. Ezek nem egyházias frázisok, hanem a megtapasztalások. Válaszokat kapok olyan kérdésekre például, hogy miként tudom nőként megállni a helyemet a házasságban, hogyan tudok a problémáimra megoldást találni, hol van a megbocsátás, hol van a határ, ahol nem adom fel önmagam, hanem hű maradok magamhoz és még sorolhatnám. Számtalan olyan téma van, ami a nőket érinti és foglalkoztatja, és amikről nők nőkkel tudnak beszélni. Ezért is jó egy női csoport tagjának lenni.   

Mit gondol, Muravidéken lenne igény egy ilyen csoportra, akár a fiatalabbakat is megszólítva?

- A muravidéki asszonyokkal tulajdonképpen már csináltunk ilyet, amikor megszerveztük a női világi imanapokat. Látok lehetőséget benne, sőt nem kell ehhez reformátusnak sem lenni. Véleményem szerint egy ökumenikus női kört meg lehetne szervezni itt a Muravidéken is. A mostani találkozón például azt is láttuk, hogy már nemcsak az idősek jönnek el, hanem egyre több a negyvenes korosztályból érkező, és ők is jól érzik magukat. Minden életkorban nők vagyunk, az évekkel csak a tapasztalataink gyarapodnak.

MCSi Design