kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Muravidéki Magyar Értéktár: Gerencsér József pályafutása

ertektar26211Gerencsér József a Nafta Futballklub „arany generációjának” meghatározó tagja és a védelem bástyája volt. 1922. július 2-án született Belatincon (Beltinci), de a családjával nem sokkal később Dobronakra költöztek. Hatéves korától aztán ő is „rúgta a bőrt” a többi falusi gyerekkel együtt, de a labdarúgással szervezett keretek között 14 évesen, 1936-ban kezdett el foglalkozni az akkori Alsólendván. Mivel középiskolai tanulmányait a muraszombati gimnáziumban folytatta, 1939-től a Mura csapatát erősítette, majd a Muravidék 1941-es visszacsatolását követően őt is besorozták katonának a Magyar Honvédségbe.

 

Fölső képünkön: Akció közben (a fénykép a Gerencsér család tulajdona).

 

Gerencsér ezekben az években Szombathelyre került. Miután kiderült sporttehetsége, az 1943/44-es idénytől hátvédként a Haladást erősítette. Akkoriban a magyar labdarúgó-bajnokság első osztálya, ahogy a Haladás is, nagyon erős volt. Ekkor már játszottak ugyanis az Aranycsapat későbbi legendás csatárai, Puskás, Hidegkuti, Kocsis. Gerencsér elmondása szerint egész pályafutását tekintve a szombathelyi Haladásban nyújtott teljesítményére a legbüszkébb. Legemlékezetesebb, a budapesti Elektromos SE ellen játszott mérkőzésén azt a feladatot kapta, hogy fedezze Hidegkuti Nándort, az „Öreget”. Tapadjon rá, és próbálja hatástalanítani a támadójátékát. Gerencsér tudta, hogy ez nehéz lesz, de bizonyítania kellett, végül a Haladás 2:1 arányban megnyerte a mérkőzést.

A háború és a határok visszaállítása után Gerencsér hazatért Alsólendvára, ahol egykori csapattársaival, Törökkel, Siftárral, a Štefanec és a Vidak testvérekkel újraalapította a labdarúgóklubot, amelyet Nafta Tornaegyletként neveztek el, és amely 1946-ban megnyerte a szlovén köztársasági bajnokságot. Így az 1946/47-es idényben bekerült az I. szövetségi bajnokságba, ami az akkori Jugoszláviában nagy dicsőségnek számított. Ekkor kezdődött az úgynevezett „lendvai csoda”. A Nafta „aranygenerációs” játékosainak, akik az 1945-ös, majd az 1946/47-es Naftában játszottak, szinte mindegyike a magyar bajnokságban edzett a háború alatt. Ott fejlődtek és csiszolódtak, ami akkor Európa egyik legerősebb bajnoksága volt, s ebben rejlik a lendvai futballcsapat háború utáni sikere.

 

ertektar26212A Nafta 1946/47-es csapata (a fénykép a Gerencsér család tulajdona).

 

A lendvaiak egy bajnokságban szerepeltek a „nagy négyessel”, a legjobbakkal, a szerb Crvena Zvezdával és a Partizánnal, valamint a horvát Dinamóval és a Hajdukkal, illetve a többi jugoszláv csapattal. Ebben az idényben viszont a Nafta bebizonyította, a kisvárosi, peremvidéki lét ellenére érett, összetartó csapatuk akár a legjobbak ellen is méltón helyt tud állni. A három győzelmük teljesen eufórikus volt: a niši és a szarajevói Željezničar, valamint a titogradi (Podgorica) Budućnost csapatait kényszerítették térdre. A korabeli szakértők is felfigyeltek a Naftára, különösen akkor, amikor a nehéz utazási körülmények ellenére is 0:1-re legyőzték idegenben a niši Željezničart. Tubi, ahogyan Gerencsért becézték, rendkívül jól állta a sarat a védelemben, hiszen többször is megállította a csatárok rohamait. Egyszer pedig kapus is volt, mégpedig Szkopjéban. A Nafta kapusának ugyanis a több tízezer néző miatt akkora lámpaláza lett, hogy több gólt kapott igen kevés időn belül. A meccs érdekében a kapuba a hátvéd Gerencsért küldték, akinek köszönhetően ezután már csak egy további gólt kapott a csapat.

Gerencsér József 1945-től 1951-ig volt a Nafta Labdarúgóklub játékosa. 1952-ben fejezte be pályafutását, ezzel helyet adva az új tehetségeknek. A Naftától azonban sosem szakadt el. A csapat edzőjeként is dolgozott, majd az 1957/58-as idényben a Nafta műszaki vezetője volt. Amikor már nem vállalt feladatokat a klubban, akkor is, amíg ereje engedte, ellátogatott minden mérkőzésre. Éles, kemény kritikát tudott mondani az aktuális csapatról, a játékosokról, de ezt mindig építő jelleggel tette, hogy a fiatalok tanulni tudjanak a hibáikból.

Gerencsér József átélte a II. világháborút, az ’56-os forradalmat, s eközben kiválóan focizott. Remek sportember és valódi bástya volt a védelemben. Élete végéig követte a Nafta eredményeit, hűséges „alattvalója” volt az egyesületnek. Gerencsér József 2021. január 3-án halt meg, fél évvel 99. születésnapja előtt.

 

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA

Szakterület

sport

A fellelhetőség helye

Lendva

Értékszint

Muravidéki Magyar Értéktár

A felvétel dátuma

2021. 03. 02.

 

A JAVASLATTEVŐ ADATAI

A javaslatot készítette

„Muravidéki magyar értékek nyomában”, 2020/2021. tanévi pályázat – A Dobronaki KÁI 9. osztályos, háromfős csapata. Csapattagok: Kovač Zsombor, Kutoš Aljoša, Somi Simon. Mentortanár: Štampah Miha.

A javaslatot benyújtotta

Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola

 

Indoklás

Gerencsér József Lendva egyik legnagyobb focistája, a Nafta „aranygenerációjának” meghatározó tagja és a védelem bástyája volt. Egész életében szakmailag segítette és szívébe zárta a Nafta klubot. Még a nehéz időkben, a világháború alatt is megtalálta a módját annak, hogy sporttal foglalkozzon. Kitartása, találékonysága, odaadása példaértékű volt. Jó példát mutatott a mostani fiatal focistáknak, ugyanis az ő idejében nem a pénzért, hanem a becsületért küzdöttek. Ő volt az egyetlen Lendva könyéki focista, aki az Aranycsapat játékosai ellen is játszott.

 

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő bibliográfia

Horvat Meštrovič, Franc, Šooš Peter: In memoriam: Gerencsér József – Tubi (1922–2021). Népújság, LXV. évf. 1. sz.

Tomka Gergely, Močnek Otto (2017): Gerencsér József. In: Štampah Miha (szerk): Hétköznapi hősök = .1. füzet. Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva. 19–24.

 

MCSi Design