kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Vissza az iskolába, kinyitottak a boltok

covid0721A legfrissebb adatok szerint országos szinten továbbra is csökkenőben van a beazonosított fertőzöttek száma, hasonló trendet mutat a kórházi kezelésre szorulók és az elhunytak aránya is. Kedvezőbb volt a helyzet a hét elején a Muravidéken is, ahol az új fertőzöttek száma 40–55 között mozgott. A gyorstesztelésre jelentkezett személyek száma ugrásszerűen nő.

Szlovénia teljes területe a narancssárga zónába tartozik már, s ez a múlt szombattól, illetve e hét elejétől újabb intézkedésenyhítéseket eredményezett. A könnyítések közül az oktatási korlátozások enyhítése (tantermes oktatás az általános iskolákban és az érettségiző diákok számára) bír talán a legnagyobb jelentőséggel a többi ágazat/szolgáltatás megnyitása mellett. Hetente gyorstesztet kell végeztetniük továbbra is a tanároknak, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a bolti eladóknak, a kozmetikusoknak, a fodrászoknak, az ügyfeleknek viszont nem. Továbbra is zárva vannak a vendéglátó és turisztikai létesítmények, szünetel az eseményszervezés, s hatályban maradt az éjjeli kijárási tilalom, megszűnt viszont a községek és régiók közötti mozgási tilalom. Az EU-n belül minden határátkelőn át lehet lépni negatív Covid-teszttel, illetve a védőoltásról vagy a betegségen való átesésről szóló igazolással. Az igazolást a háziorvos adja ki ingyenesen. 

A Lendvai Egészségház továbbra is folytatja a lakosság gyorstesztelését, hétfőtől megváltozott helyszínen: a sátorokból a helyi falu-, illetve kultúrotthonokba viszik, Dobronakon és Lendván is. Amint azt Požgai Horvat Olga, az egészségház igazgatója elmondta, a gyorstesztelésre jelentkező személyek száma ugrásszerűen megnőtt, a pedagógusok tesztre kötelezése nélkül is. A tesztszám a múlt héten 530 volt, míg korábban 224 tesztelést jegyeztek fel. Folytatódik a védőoltások beadása is, a héten Lendván újabb 24 fiola Pfizer-BionTech és 100 adag AstraZeneca vakcinát kaptak. A beoltás sorrend szerint történik, s még mindig a rizikócsoportokba tartozó 75 év felettiek beoltását biztosítják.

 

 

MCSi Design