kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Kétnyelvűen szólhat majd a Szomorú vasánap

szomvas0621Az öngyilkosok himnuszaként is ismert Szomorú vasárnap című 1933-as keletkezésű dal két magyar szerző műve. Zenéjét Seress Rezső bárzongorista szerezte, szövegét pedig Jávor László költő és bűnügyi újságíró írta. A szövegét számos nyelvre lefordítottak és dallamát a világ minden táján ismerik, a mai napig készülnek a kortárs feldolgozások is. Most pedig nemzetiségi közbenjárással hivatalosan zöld utat kapott a muravidéki Marko Banda kétnyelvű szlovén–magyar remake-je is.

szom mark0621A Marko Banda a megalakulásuk 30 éves jubileuma alkalmából tavaly új repertoárt készített, és a felvételek közt szerepel a Szomorú vasárnap című világhírű magyar szerzemény is, a „Bela nedelja” című Vlado Kreslin-feldolgozás egyedi módon, kétnyelvűen, Šimonka Kavaš Tjaša énekesnő előadásában. Az alkotás jogi képviselete viszont Szlovéniában megtagadta a dal kiadását, arra hivatkozva, hogy csak egynyelvű lehet. Ezuán Boštjan Rous, az együttes tagja személyesen Horváth Ferenc magyar nemzetiségi parlamenti képviselőt kereste fel, hogy járjon közbe a legalizálás érdekében. A képviselő a szerzői jogok eredeti, magyarországi képviselőjével, az Editio Musica Budapest zeneműkiadóval vette fel a kapcsolatot. Néhány levélváltást, egyeztetést – technikai részletek, szöveg, fordítás stb. – követően pedig a kiadó 2020. december 11-én megadta az engedélyt, hogy a dal kétnyelvű formában legálisan megjelenhessen. Horváth Ferenc parlamenti képviselő lapunknak elmondta, azért is fontos ennek a törekvésnek a sikere, mert korábban is voltak már hasonló próbálkozások más zenékkel, de a megoldás mindig zátonyra futott. Facebook-oldalán pedig úgy fogalmazott, hogy „Ez a gesztus egy fontos mozaik a két nemzet közötti jó kapcsolatoknál is.”  

Hogy a felvételből mikor lesz megvásárolható lemez, az a járványhelyzettől is függ. De a rádióban remélhetőleg minél hamarabb hallható lesz ez az egyedi feldolgozás.

 

 

A Szomorú vasárnap mítosza

 

A dal hallgatása valóban öngyilkosságra ösztönözne bárkit is? Ez csak egy mítosz. De hogy rabul ejti a hallgatót, az vitathatatlan, hiszen minden idők egyik leghíresebb örökzöld dala lett. Ezért a mostani feldolgozás kapcsán talán érdekes a mű eredetéről, születéséről is néhány szót ejteni, ha nem is a teljesség igényével, de a nyilvános adatokra alapozva, mivel számtalan legenda és találgatás is övezi.

szomvas javor0621A Szomorú vasárnap 1933-ben született Jávor László, a 8 Órai Újság bűnügyi riporterének szövegére. Seress Rezső megzenésítette a verset, de mivel kottát írni nem tudott, így elfütyülte egy zeneakadémiai hallgatónak, aki öt pengőért papírra vetette. A dal megjelent, de hónapokig nem lehetett semmit sem tudni róla, maguk a szerzők sem voltak vele tisztában, hol játsszák, játsszák-e egyáltalán.

Aztán 1935 novemberében megjelent egy cikk, hogy egy öngyilkos cseléd holtteste mellett a Szomorú vasárnap kottáját találta a rendőrség. Egy héttel később már címlapon számoltak be az újságok a következő öngyilkosságról, „Lédig László pénzügyminiszteri tanácsos egy autotaxiban szíven lőtte magát. Búcsúlevele mellett vérmosta kottát találnak: a Szomorú vasárnapot”. Ezek után a nemzetközi sajtó is elkezdett foglalkozni a dallal, amelynek a legenda szerint különös, mágikus hatása van, hallgatója olyan mély depresszióba süllyed, hogy öngyilkos lesz. Állítólag egy ideig pontos statisztikát is vezettek arról, hányan dobták el önkezükkel életüket a dal hallatán – Magyarországon több mint tizenhét, az idő tájt elkövetett öngyilkosságot hoztak kapcsolatba vele. Az áldozatok vagy a dal meghallgatása után végeztek magukkal, vagy a holttestük mellett találtak kottát, esetleg dalszöveget.

Hamarosan már a külföldi sajtó is a Szomorú vasárnapról és az öngyilkosságokról cikkezett. A New York Times például azt írta, hogy a dal hatására Budapesten tömegesen ugranak az emberek a Dunába. Valójában az 1929-ben New Yorkban kitört tőzsdekrach okozta válság átgyűrűzött Budapestre is. A cégek sorra mentek tönkre, emberek kerültek az utcára és a kilátástalanság belengte a mindennapokat. Ebben a pesszimista légkörben váratlanul köszöntött be Seress Rezső sikere, a Szomorú vasárnap, ami a reményvesztettséget formálta dalba.

 

szomvas ser0621Seress Rezső Jávor verséből világsikert komponált.

 

Ellentmondásos információk keringenek arról is, hogy az Egyesült Államokban követtek-e el a dallal kapcsolatba hozható öngyilkosságokat, illetve betiltották-e a nótát. Egyes források szerint nem voltak ilyen öngyilkosságok, mások szerint viszont világszerte több mint kétszáz halálesetet ihletett a dal angol nyelvű verziója. Mások arról szólnak, hogy a dal sugárzását az éterben egyáltalán nem engedélyezték, megint mások pedig arra a megállapításra jutnak, hogy több rádióban csak a szerzemény instrumentális verzióját engedték játszani.

Hogy a dal mindezek ellenére vagy éppen az öngyilkosságok hatására is egyre népszerűbb lett, az vitathatatlan. Egy legenda szerint a verset a dal szövegírója, Jávor helyezte el az öngyilkosságok helyszínén. Bűnügyi újságíróként ugyanis mindenki előtt oda tudott érni, és a kottákat gondosan elhelyezve hozzájárult a dal körüli mítosz kiépítéséhez – mondhatnánk gondoskodott a marketingről. Ezt a teóriát azonban senkinek nem sikerült még bizonyítani.

A magyar dal mindenesetre világsiker lett. A Szomorú vasárnapot pár év alatt 28 nyelvre lefordították, Amerikában olyan sztárok tűzték műsorukra, mint Louis Armstrong, Bing Crosby, Frank Sinatra, Paul Robson, Ray Charles. Seress azonban nem húzott hasznot belőle, a második világháborúban munkaszolgálatos lett. Életét a dala mentette meg, amikor egy német tiszt fölismerte és maga mellé vette. A háborúból hazatérvén azonban nem játszották a dalait, mert a Horthy-rendszer kiszolgálójának mondták.

Ahogy telt-múlt az idő, a füstös kocsmákban játszó Seress Rezsőre egyre kevesebben voltak kíváncsiak. Nem kellett már az embereknek – valószínűleg ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami után egyre erősebb depresszióba süllyedt és végleg elzárkózott a külvilágtól. Nyomorgott, miközben Amerikában az egyik banknál 370.000 dollár jogdíj volt befagyasztva számára, de nem utazhatott el érte és az átutalás sem volt lehetséges.

január 11-én Seresst is utolérte a Szomorú vasárnap bűvölete. Kilépett lakása erkélyére és levetette magát az utcára. Nem halt meg, ájultan vitték a MÁV-kórházba. Tetőtől talpig begipszelték, mozdulni sem tudott, éppen csak annyit, hogy megfojtsa magát azzal a dróttal, amivel az ellensúlyt erősítették a gipszére. A „Gyere, Bodri kutyám”, a „Szeressük egymást, gyerekek”, „Akinek már álma sincsen” – és még sorolhatnánk, az ismert slágereket – szerzője 69 évesen ment el.

 

szomvas szov0621

A dal dedikált szövege egy árverésen bukkant fel.

 

 

MCSi Design