kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

Ragaszkodnak a gázkitermelési tervekhez

ascent3720A brit Ascent Resources per előtti eljárást indított a Szlovénia elleni jogvitában, melyben a petesházi gázkitermelés hátráltatását fogalmazza meg az állammal szemben. Ha az eljárás nem hoz megegyezést, a társaság pert indít Szlovénia ellen egy nemzetközi választott bíróság előtt – tette közzé a Friends of the Earth civilszervezet.

Az Ascent Resources döntéséről a cég londoni jogi képviselője július 23-án levélben értesítette a szlovén kormányt. A per előtti eljárás már folyamatban van, és a felek a három hónapos határidőben (október 23.) a petesházi gázkitermeléssel kapcsolatban – melynek felkutatásánál a britek vélhetően rétegrepesztést (fracking) is alkalmaztak – bíróságon kívüli megegyezésre is juthatnak.

Az Ascent Resources felrója Szlovéniának, hogy megszegte a szlovén–brit beruházási egyezményt és energetikai szerződést. Ez számukra jelentős gazdasági kárt okozott, ezért kártalanítást követelnek. A petesházi mező fejlesztésébe, a gázkutatásokba és a kitermelésbe az Ascent Resources eddig több mint 50 millió eurót fektetett.

 

 

A cég ragaszkodik a petesházi mező fejlesztéséhez, a gázkitermelés és a gázfinomító üzemeltetéséhez. A legújabb kutatási tervük a már meglévő kutak (Pg 10-es és Pg 11-es) termelékenységének növelésére vonatkozik, amit – állításuk szerint – nem rétegrepesztéssel, hanem „csupán” nagynyomású víz befecskendezésével érnének el. A beavatkozáshoz azonban az ARSO Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség már 2018-ban környezeti hatástanulmányt követelt, ezen döntés helyességét idén júniusban megerősítette a Közigazgatási Bíróság is. Az Ascent Resources ezt vitatja és szükségtelennek tartja.

Szlovénia a pert megelőzhetné azzal, hogy visszalép az ARSO környezetvédelmi feltételeitől, illetve beleegyezik a kár megtérítésébe. Ellenkező esetben az ügy nemzetközi választott bíróság elé kerül, ahol hosszú és drága eljárás várható. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen jellegű perekben a beruházók 40 százaléka nyeri meg a pert. A környezetvédelmi minisztérium szerint Szlovénia most alkalmat kapott arra, hogy megvédje a rétegrepesztéstől az országot azzal, hogy moratóriumot rendel el az eljárásra, illetve törvénnyel akár be is tilthatja azt.

 

 

MCSi Design