kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Zöldszüret – igényelhető a támogatás

zoldszuret2520A tavalyi rossz értékesítési eredmények és az idei járványhelyzet miatt szinte leállt borkereskedés miatt uniós szinten, így Szlovéniában is bevezetésre kerül az úgynevezett zöldszüret intézkedés, amely a szőlőtermés érés előtti leszüretelését, levágását jelenti némi pénzügyi támogatás fejében. A támogatás rövid ideig, június végéig igényelhető, míg magát a zöldszüretet augusztus elejéig kell elvégezni.

A zöldszüret esetében a támogatást kérelmező gazdának a szőlő érési fázisa előtt, vagyis zöld állapotban kell levágnia a termést. Természetesen extrém technológiai intézkedésről beszélhetünk, amelynek célja a telített borpiac védelme a teljes összeomlás ellen. Szőlészeti szempontból durva beavatkozásról van szó, míg közgazdasági szempontból számos szőlésznek és borásznak megmaradást, további fejlődést biztosíthat. A zöldszüret választását azoknak a termelőknek ajánlják, akik alacsonyabb áron, mondjuk literenként kevesebb mint 2 euróért értékesítik borukat, illetve 50 centnél kevesebbért adják el szőlőjük kilogrammját. A komolyabb piaci résztvevők esetében az intézkedés különösen hosszú távon gondolkozva veszélyeztetheti versenyképességüket és ezzel a megmaradásukat is. A szakma számításai szerint a megfelelő kártalanítás vagy támogatás hektárra számítva 2 ezer euró lenne, és magának az intézkedésnek akkor lenne igazi hatása a piacra, ha az ültetvények legalább 20 százaléka esetében igényelnék az intézkedést.

Az intézkedés bejelentése előtt mindenképp szükséges meggondolni a lépést, mert ennek nem csak pozitív, hanem negatív oldalai is vannak, mert ahogy a szakma hangsúlyozza, az államnak emellett mindenképpen gondoskodnia kellene az olcsó exportborok betörésének korlátozásáról is, egyébként az intézkedésnek semmi hatása nem lesz.

Az intézkedés hivatalosam még nem került elfogadásra – várhatóan június 26-án jelenik meg a hivatalos közlönyben a szektort érintő egyéb intézkedésekkel együtt –, de várhatóan az alábbiakban leírt feltételeket támasztja majd a termelők elé.  A zöldszüret intézkedésben olyan, a szőlőtermesztők névjegyzékébe szereplő gazda vehet részt, aki 2019 során legalább 5 ezer kilogramm szőlőt termelt. A zöldszüretet az egész GERK területén el kell végezni és a termelő által összesen művelt terület legalább tíz százalékán le kell folytatni legkésőbb augusztus 10-ig. Ezután az illetékes szervek a helyszínen ellenőrzik a zöldszüret tényét. A támogatás a kézileg elvégzett zöldszüretért 1997,50 eurót tesz ki hektáronként, míg a vegyi, illetve mechanikai gépi zöldszüret esetében a költségeket számla ellenében ismerik el. A kérelmet az agrárpiaci ügynökségen kell leadni legkésőbb június 30-ig.

 

 

MCSi Design