kele
perec1
garas1
64. évfolyam
31. szám
Megjelenés:
2020. 08. 06.
kiscim3120
 

Idén a károk enyhítése is cél

kozs tamog23202Lendva Községben már megjelentette, Salban még június folyamán, Dobronakon pedig júliusban várható a gazdaságfejlesztési támogatások pályázatának kiírása. Marácon pályázat helyett a község turizmusán fognak közös promóciós akcióval segíteni, Hodoson pedig nem lesz kiírás.  

Lendva Község honlapján már megjelent a 2020-as gazdaságfejlesztési támogatások pályázata, amelyre 125 ezer euró költségvetési pénz áll rendelkezésre. A támogatási kérelmeket június 30-ig lehet benyújtani, illetve a vissza nem térítendő eszközökre a pályázati keret kimerítéséig lehet pályázni. A felhívás Lendva Község 2015–2025-ös fejlesztési tervének irányelveire épül, és a község területén székelő és működő, újonnan létrejött vagy már működő vállalkozásokat, vállalatokat támogatja. A gazdasági erő növelését megcélzó pályázattal a község javítani kíván a helyi gazdasági, demográfiai és munkaerőpiaci mutatókon. A fejlesztés ösztönzésére a 125 ezer eurós keretösszegből 100 ezret fordít, míg a foglalkoztatást 25 ezer euró vissza nem térítendő támogatással segíti.

kozs tamog23201Az eszközök kiosztása és a pályázat lebonyolítása – hasonlóan, mint minden pályázatkiíró községben – a községi tanács által elfogadott szabályzat szerint történik. Lendván a vállalatok támogatást kaphatnak nem anyagi jellegű befektetésekre is, mint az építési projektdokumentáció elkészítése, tanácsadás és tudásbővítés, munkanélküliek képzése, önfoglalkoztatás, illetve vállalkozói inkubátor és start up cégek aktiválása. Lendván a gazdaságfejlesztési pályázatba építették a koronavírus-járvány következményeit enyhítő intézkedést is: a község tulajdonában lévő helyiségek bérleti díjára támogatást lehet szerezni.  

Dobronak Község is még júniusban megjelenteti a gazdaságfejlesztési támogatások pályázatát, amelyre nagyvállalatok is jelentkezhetnek. A gazdaság serkentésére a községi költségvetésben 8 ezer eurót irányoztak elő. A kiírás négy intézkedést tartalmaz, mindegyik 2 ezer eurós keretösszeggel. Ezek a promóció támogatása, a képzések és képesítések, a kezdő beruházások és a tevékenység-bővítés segítése, valamint az új munkahelyek létrehozásának dotálása. A pályázatra a község területén székelő és működő vállalkozók/vállalatok jelentkezhetnek. A gazdaságfejlesztési pályázatra ez év szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

A Maráci községben idén sem írnak ki pályázatot gazdaságfejlesztési támogatásokra. Ahogy a községben felmérték, a községi költségvetés nem teszi lehetővé az említett célra olyan összeg elkülönítését, amellyel a kisiparosokat és a vállalkozókat jelentősebben segíteni tudnák terveik megvalósításában. Marác a Muravidék egyik legjelentősebb idegenforgalmi szereplője, s a községben úgy döntöttek, hogy a szállodaláncon kívüli, kisebb (magán)turisztikai létesítmények megsegítését közös promóciós akcióval segítik, a koronavírus-járvány miatti helyzet javításaként. A promóció különböző platformokon jelenik meg a helyi TIC Turisztikai Iroda közreműködésével, mely ennek érdekében több nyomtatott reklámanyagot is készít. Céljuk minél szélesebb közönséget megszólítani, felkelteni az érdeklődést a község idegenforgalmi kínálata iránt, hogy némileg pótolni tudják a kényszerszünet miatti turisztikai kiesést.

Salban a község területén ipart és vállalkozást működtetők fejlődésének elősegítésére idén is mintegy 20 ezer eurót írnak ki. A pályázat a községi költségvetés elfogadása után jelenik meg, s mint Fartek Iztok polgármester fogalmazott, a támogatás nem „traktorok és erőgépek beszerzésére irányul”, hanem ipari tevékenységekre, az új beruházásokra és új munkahelyek létrehozására a tervezett ipari övezet betöltésének érdekében is. Mivel a községi tanács a múlt héten fogadta el az idei költségvetést, a pályázat kiírása július folyamán várható az addigra már pontosan kidolgozott pályázati feltételek mellett.

Hodos Község nem szokott kiírni gazdaságfejlesztési támogatásokra pályázatot és ilyen célokra költségvetési pénzeket elkülöníteni, s mint megtudtuk, idén sem tervezik ezt.

 

 

MCSi Design