kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Bonyodalmak a geotermikus energia körül

geotermikus3619A Muravidéki Fejlesztési Régió és a Muravidéki Regionális Tanács együttes ülésén a Muravidéki Gazdasági Kamara kezdeményezésére megtárgyalták a geotermikus energia felhasználása körüli gondokat, amelyek komolyan akadályozzák az ezen energiaforrást alkalmazó cégek létezését, fejlesztését. Politikai kérdésről van szó?

Az együttes ülésen jelen volt a két tanács tagjain kívül Židan Dejan képviselő, országgyűlési elnök, Horvat Jožef képviselő és Maučec Marjan, az Államtanács tagja, valamint Drofenik Marko, a gazdaságfejlesztési és technológiai minisztérium képviselője. Jelen volt Grah Metod, a Vivat szálloda és Ferenčak Roman, az Ocean Orchids igazgatója azon cégekből, amelyek közvetlenül szembesülnek a problémával. Az utóbbi időben ugyanis a geotermikus energia gazdasági célokra történő felhasználása és az ezen alapuló fejlesztések, beruházások komoly akadályokba ütköznek. Mivel az ügy megoldása – minisztériumi szinten – lassú, a geotermikus energiaforrást használó cégek sürgetik a kérdés lezárást, hiszen számukra létfontosságú ez a forrás. A jelenlegi, az EU-s intézkedéseken alapuló szlovén rendeletek szinte ellehetetlenítik ezen fenntartható energiaforrás felhasználását, ami egyben a régió előnyét képezné. 

 

 

Grah Robert, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója elmondta, hogy a kamara már 2015 óta foglalkozik a kérdéssel, amelynél a fő problémát az ARSO konok kitartása jelenti az EU 2012/64 és 2014/64-es rendelete mellett, melyek szinte ellehetetlenítik az geotermikus energiaforrást alkalmazó cégeknek a környezetvédelmi engedély megszerzését, illetve a meglévők meghosszabbítását. A tényt alátámasztotta Grah Metod, a Vivat szálloda igazgatója: a rendelet képlete olyan kicsi mértékű hőkibocsátást ír elő – függetlenül attól, hogy a vízelvezetőkbe vagy szennyvízcsatornába történik –, hogy a muravidéki felhasználók nem tudják elérni a kiszámított határértékeket az elvezetők vizének alacsony szintje miatt.

A környezetvédelmi felügyelőség megkezdte a kutak használatának beszüntetéséről szóló határozatok kiadását, ami végzetes lehetne a szálloda, de a muravidéki gazdaság számára is. A gazdasági kamara már nyújtott be helyzetrendezési kezdeményezést a gazdasági minisztériumhoz, ahol támogatásra talált. Tudomása van a problémáról a mezőgazdasági tárcának is, mely nem támogatja a kamara javaslatát, a környezetvédelmi tárca pedig mintha nem értené a gondokat. Metod Grah elmondta, hogy a környező országokban nem ellenőrzik a kibocsátott víz hőfokát, mielőtt a vízelvezetőbe kerül. A képlet szerint a Vivat szálloda négyszeresen túlhaladja a meghatározott hőmérséklet mértékét. Műszakilag ezt szinte lehetetlen megoldani, s Grah úgy véli, hogy ez esetben nem szakmai, hanem politikai kérdésről van szó. Židan Dejan kijelentette, hogy a rendeleteket két héten belül módosítani kell, ha ehhez megvan az akarat. Horvat Jožef szerint a rendezetlen kérdés miatt a lehetséges beruházók hátat fordítanak a Muravidéknek, ahol szlovén viszonylatban a legnagyobb geotermikus energiakészlettel rendelkeznek. A reinjekciós kút alkalmazása a használt víz visszajuttatására sem egyértelmű megoldás, hiszen a készletek szennyeződésére kerülhet sor és növekedne a vízszint. Emellett éves szinten a koncesszióval rendelkező cégek 1 millió eurót fizetnek az állami költségvetésbe, melynek a felhasználása nem ismert.

 Ferenčak Roman, az üvegházas orchideatermesztő cég, az Óceán Orchids igazgatója a koncessziós szerződésben kitermelésre meghatározott és a ténylegesen felhasznált vízmennyiség közötti különbségre figyelmeztetett. A muravidéki vállalatok nem hibáztathatók a vízszint csökkenése miatt – véli. Ismerni kell ugyanis a földalatti vízmedence elhelyezkedését: a Zalai-medence Magyarország felé lejt, ami meghatározza a víz mozgását. Kezdeményezte ezért azt is, hogy a geotermikus energia fenntartható, nem fosszilis energiaforrásként kerüljön Szlovénia nemzeti éghajlat- és energiatervébe. A javaslatot támogatta mindkét regionális testület.

 

Bíznak abban, hogy karácsonyra meglesz

Az Ocean Orchids újabb mintegy 10 millió euró értékű és 40 új munkahelyet jelentő fejlesztése – üvegházbővítés és logisztikai központ – csak akkor valósulhat meg, ha megváltozik a geotermikus energia felhasználásának jogi besorolása a környezetvédelmi engedélyeket és a szavatolt kitermelési mennyiséget illetően. Az üvegház 2017-től nem számít mezőgazdasági épületnek, így telekhasználati díjfizetés alá esik. „Ha ez a státusz nem változik, leáll a logisztikai központ terve. Ki kell azonban emelni Pivec Aleksandra mezőgazdasági miniszter törekvését, aki már elkészítette az ez irányú törvénymódosításokat és megvitatásra bocsátotta. Karácsonyra kedvező megoldást várunk – mondta Ferenčak Roman igazgató.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben