kele
perec1
garas1
64. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2020. 01. 23.
kiscim0320
 

A termelésbővítés 87 új munkahelyet hozott

lek3319A Sandoz csoporthoz tartozó Lek Rt. lendvai egységében a kálium-klavulanát gyártása ismét csúcsot döntött, de a szilárd termékek termelése is 15 százalékos növekedést mutat 2018-ban. A cég 87 új munkahelyet nyitott, a legtöbbet a Lek anyavállalatban – áll a cég sajtóközleményében.

A Lek Rt. két lendvai egysége, az antiefektíva-részleg és a szilárd termékek egysége jelenleg 571 dolgozót foglalkoztat, ami 18 százalékos növekedést jelent, s a 87 új munkahely a legmagasabb foglalkoztatás-növekedési arányt jelenti az egész részvénytársaságon belül. A termelés jelentős emelkedése ellenére a cég két százalékkal csökkentette a nyersanyag-felhasználást. A technológiai víz alkalmazása egyötödével esett vissza, a keletkezett hulladék újrahasznosítása aránya 92 százalék.

– A lendvai Leknek véglegesen sikerült stratégiai csomagolási üzemegységeként fontos pozíciót elfoglalnia a Novartis cégcsoportban. A Lek egyben a gyógyszerek legnagyobb szállítója is. Lendvára újabb nyolc innovatív gyógyszer csomagolása kerül át még idén – emelte ki Rečnik Simon, a szilárd termékek üzemegység igazgatója a Lek Rt. fenntartható fejlődéséről és környezeti hatásáról szóló 2018-as beszámolóban. A termelés 15 százalékkal nőtt.

    Štampar Gizela, az antiefektíva-egység igazgatójának elmondása szerint Lendván 2018-ban ismét rekordmennyiségű kálium-klavulanátot gyártottak. Termékük minőségben felveszi a versenyt a legigényesebb világpiacokon is. Az eredményt tovább javítja a fermentációs nyersanyag mennyiségének optimalizálása. Előrelépés történt a technológiai víz felhasználásában is (20 százalékos csökkenés), a vízhasználat hatékonysága pedig 22 százalékkal növekedett. A hulladékégető hamuja eltávolításának javításával 2.620 GJ energiát takarítottak meg. A lendvai Lek a termelési hulladék 92 százalékát újrahasznosítja. A környezetvédelemre az utóbbi öt évben a Lek több mint 21 millió eurót fordított, 2018-ban 4,9 milliót.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben