kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Módosító javaslatok a munkaügyi törvényhez

munkaero3119A Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztérium a szociális partnerekkel egyeztetve a közelmúltban a munkaerőpiacra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat bocsátott nyilvános vitára. A javaslatok leginkább a munkanélkülieknek a munkaerőpiacra történő gyorsabb bekapcsolódására vonatkoznak.

A minisztérium szeptember elejéig bocsátotta nyilvános vitára a munkaerőpiac szabályozásáról szóló törvénymódosítási javaslatokat, amelyek leginkább a munkanélküliség területét érintik.

A legfőbb változások a minimális munkanélküli segély emeléséhez kötődnek, amely 2011 óta nem változott, és a mostani 350 euró bruttóról (275 euró nettó) 530,19 euró bruttóra (392,75 euró nettó) növekedne. Emellett a munkanélküli segély folyósítási időtartamának az elismerése is a javaslatok között szerepel, amely 2021-ben lépne érvénybe, és a mostani 9 hónapról 10 vagy 12 hónapra növelnék, amennyiben a korábbi munkaviszony legalább 24 hónapig tartott megszakítás nélkül. A kormány ezzel az intézkedéssel próbálja aktivizálni a munkaképes lakosságot, valamint kiküszöbölni a visszaéléseket, hogy a munkavállaló ugyanannál a munkaadónál minden kilenc hónapos foglalkoztatás után három hónapos időtartamra felvegye a munkanélküli segélyt. Továbbá 25 hónapról 19 hónapra csökkentenék a munkanélküli segélyre jogosultság időtartamát az 53 év feletti biztosított személyek körében (akik egyben teljesítik a 25 éves biztosított időszak feltételét is), míg az 58 év feletti munkanélküliek esetében (akik több mint 28 év biztosított időszakkal rendelkeznek) továbbra is maradna a 25 hónapos segélyre jogosultság.

A minisztérium javaslatokat tett a munkanélküli segély megvonására, mégpedig azon személyek esetében, akik eleget tesznek a nyugdíjba vonulás feltételeinek a szükséges munkaévek teljesítésével vagy a nyugdíjhoz szükséges életkor betöltésével. Továbbá törölnék a munkaviszony megszűnése utáni háromnapos határidőt, amely alatt a munkaügyi hivatalnál be kell jelentkezni az álláskeresők nyilvántartásába (eddig alacsonyabb pótlékban részesültek azok, akik e határidőn kívül jelentkeztek). A szabályok megsértését azokban az esetekben viszont szankcionálni kívánják, amikor a munkanélküliek nem aktívak az álláskeresésben. A munkanélküli személyt az első szabálysértésnél törlik majd a nyilvántartásból, amennyiben visszautasítja az aktív foglalkoztatási programban való részvételt vagy elutasítja a számára megfelelő állást, illetve kifogásokat keres. A külföldi munkanélküliek hatékonyabb integrációja érdekében a munkanélküli státusz bejegyzéséhez a szlovén nyelv alapszintű ismerete kötelező lesz.

Szeptemberben további egyeztetések és tárgyalások következnek a minisztérium és a szociális partnerek között.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben