kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Az építőiparban is egyre több a nő

purlen10182Vida Marič Jutka egy nem tipikusan „női profilú” cég élén áll, ugyanis építőipari vállalatot vezet, sőt, egy olyat, mely tevékenységével egyedüli Szlovéniában: az előszigetelt csöveket gyártó Purlen Kft. családi vállalkozás igazgatója 2002 óta. Mint mondta, az építőiparban is egyre több a nő, akik nagyon jól megállják a helyüket.
A rendszerváltás és a gazdaság átalakulása a megélhetés szélére sodorta az előszigetelt csövek gyártását Lendván, amit az 1970-es évektől a Gorenje Varstroj cég végzett. A Vida család megvásárolta a cég épületeit, új gépeket vettek, s 2002-ben elindították családi vállalkozásukat, a Purlen Kft.-t. A cég igazgatója már a kezdetektől Vida Marič Jutka.
– Kicsi cég vagyunk, átlagban nyolcfős a kollektíva. Az építőiparban használt előszigetelt csöveket gyártjuk és értékesítjük, de a termelés szezonális jellegű, hiszen télen nincs megrendelés. A működésünk elején még csak kerestük a helyünket Szlovéniában. Ma a termékeink iránt projektek révén van kereslet, de a megrendelések megszerzése a külföldi konkurencia miatt nagyon kiéleződött. Sokszor meg kell fontolni, érdemes-e a munkát elvállalni alacsony áron és lemondani a haszonról, vagy jobb hagyni és nem termelni veszteséget – mondta Vida Marič Jutka.
A Purlen Kft. az utóbbi években a termékei nagyobb részét a horvát, a magyar és a bosnyák piacon értékesíti, de most nyitnak Ausztria felé is. A külföld felé fordulás mindenképpen szükséges.
– Az előszigetelt csöveket távhővezetékek építéséhez használják, távfűtéshez, illetve hűtőrendszerekhez, de alkalmasak termálvíz vezetésére is. A lényeg, hogy a gyárilag előszigetelt csöveken áramló közegnek hosszú távon – a forrástól a felhasználóig – minél alacsonyabb legyen a hővesztesége. Mi a DN 20-as átmérőjű csőtől a legnagyobb, DN 450-es csövekig minden méretben tudunk előszigetelni. A cső acélból készül, amit poliuretán habbal szigetelünk a köpenyen belül. A megrendeléshez lekérjük a tervrajzot is, így optimalizálni tudjuk a kivitelezést. Ez azt jelenti, hogy nem csak ajánlatot adunk a termékeinkre, hanem kidolgozzuk a legoptimálisabb kivitelezést is, hogy minél kevesebb extra kivitelű, méretre készített elemre, idomra legyen szükség. Ezzel csökkenteni tudjuk a beruházás költségeit is. Előnyünk, hogy nem standard méretű, extra kivitelezésű idomokat is tudunk gyártani – mondta az igazgató. Mindehhez az üzemet műszakilag is felfejlesztették. A gyártáshoz szükséges anyagokat Szlovénián kívül, az EU piacán szerzik be. A termékeik nagyon anyagigényesek, ezért hosszú az az idő, amíg a gyártásból „pénz lesz”, így szinte mindent megrendelésre gyártanak.
purlen10181– Az előszigetelt csővezetékek a föld alatt haladnak. Mi csak a csövek gyártói és értékesítői vagyunk, de vannak vevőink, akik szerelést is kérnek, amit az alvállalkozóinkkal oldunk meg. Folyamatosan fejlesztünk, legutóbb a minőségellenőrzést vezettük be. Megszereztük az ISO 9001-es bizonylatot is, hiszen ez a közbeszerzéses munkálatoknál alapfeltétel – sorolta az igazgató, aki a tavalyi üzleti évet úgy értékelte, jobb volt, mint a 2016-os. A Purlen Kft. közel egymillió euró bevételt termelt, a szám évről évre folyamatosan növekszik. A dolgozóknak a béreket és a pótlékokat a kifizetés napján átutalják, függetlenül a pillanatnyi helyzettől.
– A dolgozóink mindannyian hozzájárulnak a cég sikeréhez, eredményéhez. Nélkülük nincs termék, s igyekezni kell, hogy a termék jó legyen. Kellő ösztönzés nélkül ez nem várható el – fejtette ki Vida Marič Jutka, aki szívesen fogadja édesapja, Vida Ferenc, a cég társtulajdonosának – amolyan „külső szakértőként” adott – tanácsait is.
– Női igazgatóként dolgozik a gazdaságban, éppen az építőiparban, amely kimondottan férfias jellegű ágazat. Most, a nemzetközi nőnap környékén szinte adódik a kérdés, hogy milyen az ágazatban egy női vezető helyzete?
purlen10183– Manapság szerintem könnyebb a nőknek is érvényesülni, mint korábban. Egyre több nő van vezető pozícióban az ipari tevékenységekben is. Azt tapasztalom, hogy a vevőinknél, a szállítóinknál, a velünk együttműködő vállalatoknál is egyre több a nő. Érdekes, hogy igaz ez a műszaki területen is, s egyre több az operatív női vezető a legmagasabb szinteken, a döntéshozatali szektorban is. Ez mindenképp pozitív változást jelent. Szerintem jó irányba haladunk, a nők bizonyítottan megállják a helyüket. Nekem azok után, hogy „bejáródtam” és némi tapasztalatot szereztem, szinte semmi nehézségem nem volt az üzletfelekkel, a megrendelőkkel, a szállítóinkkal, a partnereinkkel szemben. Ha technikai kérdés merül fel a gyártásunkat illetően és én nem tudom a választ, akkor a technikai munkatársamhoz fordulok, akitől pontos tájékoztatást kapok. De így járna el egy férfi vezető is. Úgy látom, hogy máshogy gondolkodnak a nők, mint a férfiak, ami jó is lehet – fejtette ki Vida Marič Jutka.
– A nők ma egyre magabiztosabbak, fel vannak vértezve a kellő tudással. Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb a nők szerepe a társadalomban. S ha a többi nő látja a másik nő sikerét, akkor ennek buzdító hatása lehet. A nőknek azt üzenem, ne adják fel, higgyenek magukban, s akkor biztos el tudják érni a céljukat.
– Mint női igazgató milyen munkaerőt alkalmazna az új munkahelyekre?
– Ha mindkettő jelölt megfelel a kritériumoknak, akkor miért ne eshetne a választás a nőre? A nőknél emlegetett kifogások, mint például a szülési szabadság, nem jelenthetnek hátrányt az alkalmazásuknál. A szülési szabadságot, az anyaságot vállaló nő távollétet megtervezheti a munkaadó, felkészülhet rá, ez nem lehet negatív aspektus – fejtette ki a véleményét Vida Marič Jutka.
MCSi Design