kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A díjak további fejlődésre köteleznek

varis4317Sobočan Sabina, a lendvai Varis igazgatója az elmúlt hetekben több tekintélyes gazdasági díjat vehetett át a cég kiemelkedő teljesítményének elismeréseként. A cég megkapta a regionális Gazella-díjat, a leggyorsabban növekvő vállalatok díját, kitüntették még a Varist mint a Muravidék legsikeresebb közepes cégét, valamint elnyerték a Mindenkit kapcsolj be! nevű elismerést is. Mire kötelezik az európai viszonylatban is a három vezető fürdőszobagyártó cég közé tartozó vállalatot ezek a díjak?
– Munkánk során a minőség, az innováció, a megbízhatóság, a kreativitás, a korrektség, az ambíció és a felelősség fogalmakra támaszkodunk – fejtett ki Sobočan Sabina. – Picasso azt mondta, hogy egy festményt egy órán belül elkészíthetsz, de mögötte előkészületként 30 év fáradozás rejtőzhet. Így van ez a Varis esetében is. A siker nem egyik napról a másikra jött, a munkatársak sok éves munkája és tapasztalata vezetett idáig. Az ő szerepük természetesen kulcsfontosságú. Tudjuk, hogy nincs siker dolgozók nélkül, ők azok, akik csúcsminőségű termékeket képesek gyártani, melyeket a világ legnevesebb szállodáiba építenek be, mint a Sheraton, a Hampton by Hilton, a Motel One, a Holiday Inn stb. S a cég számára mi lehetne jobb visszajelzés, mint az, hogy az emberek örülnek a létezésünknek, hiszen nagyon sok családnak mi nyújtjuk a megélhetési lehetőséget. Cégünk a válságos időkben sem késett a bérek kifizetésével.
Az elismerések megerősítették azt, hogy a döntéseim jó irányba vezettek és ez még nagyobb motivációt, felelősséget és elkötelezettséget jelent számomra – mondta Sobočan Sabina, a Varis igazgatója.
– Milyennek látszik az idei év a tavalyi rekordteljesítmény után, amikor 3.500 kész fürdőszobát gyártottak és adtak el?
– Az idei eladási tervet, a 3.700 fürdőszobát – ami a duplája a néhány évvel korábbi jó eredményeknek – már teljesítettük. Ehhez idén újabb 60 dolgozót vettünk fel, így most a Varis Top Kft.-vel együtt összesen 262 dolgozónk van, közülük 231 van a Varisban. Míg a tiszta bevételünk 2015-ben 8,8 millió euró volt, tavaly már 18,9 millió. A 2018-as évet illetően is már leszerződtünk 1.400 fürdőszoba gyártására.
Cégünk a kész fürdőszobák vezető gyártói közé tartozik Európában. Emellett még dizájnradiátorokat, skate-elemeket és pump track-elemeket gyártunk. Legjelentősebb piacunk Németország, a Pomgraddal együttműködve pedig a lakásépítés területén megnyílik előttünk a svéd piac is, de dolgozunk Ausztriába, Dániába és Svájcba is. Az ilyen jellegű beruházások terén viszont Szlovéniában még nem tapasztalok elmozdulást.
– Mi kell a minőség folyamatos megőrzéséhez?
– A versenyképességünk megőrzéséhez szükséges a változó piac és az új irányzatok ismerete, az új termékek folyamatos fejlesztése és a piackutatás. Folyamatos építkezés nélkül nincs jövő, a tervek szerint Európát még vonzóbb turisztikai területté szeretnék tenni, Németország már növeli is a szállodák építésének ütemét. Ezt majd a lakásépítés követi, az EU már tervezi az ehhez kapcsolódó beruházási támogatásokat. Mindezt szem előtt tartjuk a 2027-ig terjedő vállalatfejlesztési stratégiánkban. Az energetikailag passzív építési módokra is felkészültünk.
1994 óta a termelés nagyobb részét a német piacra szállítjuk, ahol ma 15 százalékos piaci részesedésünk van. A 2016-os év a megnövekedett igények miatt mérföldkőnek számított a cég életében. Látjuk, hogy a munkánk során hol lehettünk volna jobbak, a hibák elkerülésére létrehoztuk az operatív minőségi részleget, növeltük a termékek ellenőrzésének minőségét és szintjét, valamint mentori rendszert vezettünk be.
– Követi ezt a cég szerkezeti felépítése is?
– Igen, átszervezzük a struktúrát horizontálisan és vertikálisan is, és elhagyjuk a még mindig meglévő, régről beidegződött kisipari gondolkodást, miszerint egy személy több munkafeladatot is elvégezhet. A megnövekedett termelésben ez nem működik jól, előnyösebb, ha mindenki csak egy meghatározott munkával foglalkozik és felel is azért. A munkatársaim tudják, hogy számomra nem léteznek problémák, csak kihívások, melyek megoldhatók, mindez a legtöbbször csak idő és pénz kérdése. Nincs rossz ötlet, minden ötletet megbecsülünk, külön dobozba gyűjtjük őket, és jutalmazzuk is a megvalósítást.
– Az építőiparban általában inkább a férfiak mozognak otthonosan. Hogyan találja fel magát nőként ebben az iparágban? Egyenrangú szereplőnek tartják?
– Őszintén szólva az elején voltak nehézségek, hiszen nem mindenki támogatott. De nem adtam fel, rendületlenül hittem a saját elképzeléseimben. Tudtam, hogy lehetséges. Egyszerű: ha jól dolgozol, ha van tudásod és van mögötted csapat, aki hisz benned, sikerülni fog. Előfordul, hogy mint nőnek jobban kell bizonytanom, de én ezzel nem terhelem magam. Szeretem a munkámat.
A Varisban mi egy nagy, színes család vagyunk. A dolgozóink különböző országokból érkeznek, több nyelven beszélünk. Nagyon odafigyelünk arra, hogy a fizetések időben megérkezzenek és hogy a szabadságokat is ki lehessen használni.
– A gazdaság mai súlyos problémája a munkaerőhiány. Mit tapasztalnak a Varisnál?
– A megnövekedett rendelések miatt több munkaerőre lenne szükségünk, hiány van csempézőkből, burkolókból, szobafestőkből, szerelőkből, hegesztőkből, lakatosokból, de hiány van vezető szakemberekből is.
A beruházásokkal kapcsolatban elmondhatom, hogy most fejeztük be az új transzformátor-állomás építését, 2018 közepéig pedig új raktárt szeretnénk, illetve felújítani a régi irodahelyiségeinket.
Jövőre ünnepeljük a Varis fennállásának 40. évfordulóját. A cég ez idő alatt elismert márkajel lett Európában. Hogy mennyire keresett és milyen minőségű kész fürdőszobákat gyártunk, arról az is tanúskodik, hogy vannak megrendelőink, akik a termelési kapacitásaink foglaltsága miatt hajlandók várni is, mert Varis-fürdőszobát akarnak beépíteni.
– Milyennek értékeli a szlovén gazdasági környezetet?
– A jelenlegi gazdasági helyzet és a derűlátás a külső konjunktúra tényezőinek tükre, valamint az exportálók kiemelkedő eredménye, az állam befolyása minimális. Sürgősen szükségesek lennének a gazdaság tehermentesítését szolgáló szisztematikus változások, a kedvezőbb adópolitika, a munkajog változása, a bürokrácia csökkentése – fejtette ki Sobočan Sabina.
MCSi Design