kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

A gabonatermesztést integrálnák

integr37171A Lendvai Mezőgazdasági Rt. az ország legnagyobb, kiváló eredményeket elérő gabonatermesztője, amely a jövőben a helyi, kisebb termelők integrációjára törekszik. A szerződéses viszony – lényegileg ahogy egykor a szövetkezetek esetében – mindkettő fél, tehát az integrátor és a termelő számára is előnnyel járna.
Magyar József, a lendvai agrárcég vezetője szerint elsődlegesen a gabonatermesztési, elsőként a búzatermesztési ágazatban próbálkoznak az integrátor szerepével, idei partnereiknek már fel is kínálták ezt a lehetőséget, és az együttműködési lehetőség mindenki előtt nyitva áll. A búza felvásárlását az agrárcég – ahogy már idén is –a Zag János által vezetett kapcai ZTT vállalattal bonyolíttatná le, ahogy Magyar József nyilatkozta, elsősorban a saját termesztésű búza zökkenőmentes betakarítása miatt. Elmondása szerint az agrárcég integrációs szerződést kínál fel a termelőknek, amely alapján az igencsak nagy tapasztalattal rendelkező vállalat segítené a gazdákat a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzésében, szükség esetén előre is finanszírozná a termelést, természetesen fel is vásárolná a termést, majd a szezon végén készítenék el a két partner elszámolását. A búza esetében a vállalat az elismert és a terepen kiváló eredményeket mutató szegedi és martonvásári búzát kínálná a termelőknek, illetve nem utolsó sorban a vetőmag mellett nagykereskedelmi áron beszerzett alapanyagokat, műtrágyát, védőszereket. A termelőnek az agrárcég a meghatározott áron felvett alapanyagokat kiszámlázná, és ha a termelő ezt 8 napon belül kifizeti, akkor a vállalat integrátorként kettő százalékos kedvezményt biztosít. Ammennyiben a termelő csak a szezon végén, a felvásárlás után fizetné ki az alapanyagokat, illetve ez elszámolásra kerül az értékesített gabonával, akkor fordított a helyzet, a termelő fizet két százalék felárat a finanszírozás, hitelezés költségeként. A vállalat egyébként adott esetben vállalná a kistermelők termesztéstechnológiai szaktanácsadását is.
integr37172Ahogy már említettük, kezdetben csak a búzatermesztést szeretné integrálni a lendvai agrárcég, de a rendszer sikerességétől függően következhet a kukorica és az olajrepce is, illetve az úgynevezett másodtermények, mint a hajdina vagy például a köles. Az integrációs folyamat egy későbbi fázisában Magyar József szerint – különösképpen az említett másodtermények esetében – el lehetne gondolkozni a termés félkésztermékként, illetve akár késztermékként való értékesítéséről is.
MCSi Design