kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Új levegőtisztító készülék és kisebb vízhasználat

lek36172Amint az a Lek fenntartható fejlődéséről szóló 2016-os beszámolójában olvasható, a cég Lendván a környezetvédelmi beruházásokra tavaly 5,2 millió eurót fordított, ez a legnagyobb összeg az elmúlt hat évben. Új RTO-készüléket állítottak fel a levegő tisztítására, a párolgó vegyületek kijutását 4 százalékkal csökkentették, míg 1 százalékkal a vízfelhasználást. A Lek Lendván 423 főt foglalkoztat.
A Lek, a Sandoz csoport tagja sajtóközleményben tájékoztatott a környezetvédelmi befektetésekről Lendván, ami mintegy 5,2 millió euró volt. A cég az energiatakarékosságban is elkötelezett, ennek érdekében kutatások folynak és az új csomagolóanyagok bevezetése is állandó folyamat. A szilárd termékek egysége tavaly hat új termelési vonallal bővült, a beruházás értéke 11,3 millió eurót tett ki. Az egységben 2016-ban 125 millió csomagolást végeztek el. A technológiai fejlettségnek is köszönhetően a Novartis csoport több innovatív termék csomagolását is Lendvára irányítja. Az egység igazgatója Rečnik Simon.
A fertőzésgátlók részlegén biztosították a kálium-klavulanátum félkésztermék új kezelési szigetelését és felállították a termék teljesen zárt rendszerét. Lendván a 2016-os adatok emelkedő trendet mutatnak a kálium-klavulanátum, a főtermék esetében, míg a gentamicin termelése a piaci körülmények miatt visszaesett. A részleg igazgatója Štampar Gizela.
lek36171A lendvai Lekben a levegő tisztítására új termikus oxidációs (RTO) készüléket szereltek fel, ami hatékonyabb és energiatakarékosabb tisztítást végez – áll a beszámolóban. A cégnél végzett hulladékégetéssel ipari gőzhöz jutnak. A vízfelhasználás csökkenését a zárt hűtőrendszerek tették lehetővé, a rendszerrel tavaly a Lek egy százalékkal csökkentette a vízfogyasztást a saját kútjából, ami egy tonna termékre 753 köbméter vizet jelent. A kutak használatára vízügyi engedéllyel rendelkeznek, s kötelező a talajvíz szintjének mérése a minisztérium felé benyújtandó beszámolóval.
A Lek 96 százalékban alkalmaz újrahasznosítható szerves oldószereket, s az arány a jövőben még növekedni fog, ezért fontos, hogy ezek kibocsátását csökkentsék (tavaly 4 százalékkal). A növekvő termelés azonban növelte az energiafogyasztást és a hulladéktermelést (13 százalék). A Lekben termelt hulladék 88 százaléka – a beszámoló szerint – nem veszélyes hulladék, zömében biológiailag lebomló micélium (tavaly 29 ezer tonna, 2012-ben 14 ezer tonna). A hulladékot biogázerőművekben semmisítik meg.
Az adatok közzététele fontos lépés, hiszen minden termelés környezeti megterhelést is jelent, s az emberek egyre jobban odafigyelnek a „melléktermékek” kezelésére, ma már felelősséget éreznek a levegő, a víz és a talaj szennyezése kapcsán.
A lendvai Lek tavaly 68 új dolgozót vett fel, így a dolgozók száma összesen 423.
MCSi Design