kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Korai érés, jó minőség

szolo36171Az idén szinte a rekordkorai 2003-as évhez hasonlóan 2–3 héttel korábban folyik a szüret. A korai és középérésű fajták már régen elérték a megfelelő érettséget, a lendvai szőlőhegy fő fajtája, az olaszrizling is érett, sőt a déli kitettségeken a rajnai rizling és a furmint is szedhető már. A minőség jó, illetve kiváló, a mennyiség is jónak nevezhető, így a szőlősgazdák szinte minden stílusú bort készíthetnek idén. Folyamatos a vidéken a szőlőfelvásárlás is.
szolo feher3617A mezőgazdasági szaktanácsadó szolgálat augusztus végén elvégzett mérési adatai szerint – Fehér Marika szaktanácsadót kérdeztük – a középérésű szőlőfajták mindegyike elérte a kiváló minőséget. A fehérburgundi a Lendva-hegyen 89 Oe cukorfokot és 6,17 g/l savértéket, míg a chardonnay hasonló cukorfok mellett Lendván 6,69, Dobronakon 7,26 savértéket mutat. Hasonló a helyzet a szürkebaráttal, illetve a sauvignonnal is. A tramini és a sárgamuskotály cukorfoka augusztus végén szintén súrolja a 85 Oe értéket, ezen fajták esetében azonban már csak gyenge, 6-os savérték mérhető. Vagyis a középérésű fajták mindegyikének szüretelése ajánlatos már, hacsak nem különleges minőségű, késői szüretelésű vagy egyéb extrém cukormennyiséget igénylő bort szeretnénk készíteni.
Előrehaladott érési állapotok tapasztalhatók a késői érésű fajták esetében is. A Lendva-hegy legelterjedtebb szőlőfajtája, az olaszrizling a mért adatok szerint mind Lendván, mind Dobronakon már jóval 70 Oe fölött volt, a savak értékei is 7 g/l körül mozognak, de már augusztus végén volt minta, ahol csak 6,6 g/l savat mértek. Vagyis amennyiben könnyű, alkoholban nem túl erőteljes, megfelelő savval rendelkező, úgynevezett fröccsbort szeretnénk készíteni, igazából már nincs mire várnunk. Hasonló mondható el az adatok alapján a rajnai rizlingről is, ezek is elérték már ugyanis a 75 Oe cukorfok határát, habár ebben az esetben a savak még 8,5 g/l körül mozognak. Az egyedüli még igazából nem érett szőlő a furmint, ebben az esetben a mérések még 65 Oe cukorfokot és 10 g/l feletti savértékeket mutatnak. Természetesen azóta már elmúlt egy erős hét, tíz nap, a cukorfokok még inkább növekedtek, a savak csökkentek. Mivel elmondhatjuk, hogy a Lendva-hegyen idén megkímélt bennünket a jégeső, a tavaszi fagyok pedig nem okoztak kirívóan nagy kárt, megállapítható, hogy kiváló minőségű, mennyiségben is megfelelő szüret várható. A szeptemberi időjárástól természetesen még sok minden függ – leginkább a késői fajták esetében –, és a legjobb, ha minden szőlősgazda figyelemmel kíséri a cukorfokokat, a savértékeket, illetve a termés egészségi állapotát, s aztán a kívánt bortípus alapján dönt a szüret időpontjáról. A szaktanácsadó szolgálat adatai egy-egy mintán alapulnak, és az esetleges jobb vagy gyengébb kitettségű szőlődűlő, a zöldmunkák minősége, az esetleges fagykár, jégeső stb. miatt nagy különbségek lehetnek akár pozitív, akár negatív irányban.
A szőlő minősége tehát mindenképpen jó lesz, akár kiváló is lehet, míg a mennyiségek esetében is elégedettek lehetünk a Lendva-hegyen. Ez különösképpen annak a fényében jelenthető ki, hogy a Drávamenti Borvidéken a tavaszi, április végi fagy, majd a különböző helyi jégesők nagy átlagban a termés felét elvitték. A Lendva-hegyen a termelők zömét megkímélte a természet ebből a szempontból, s ez a mi szőlészeink, borászaink szempontjából természetesen lehetőségeket is jelent a piacon, bár a felvásárlási árak alapján egyelőre nemigen lehet erre következtetni, az árak nagyjából megfelelnek a tavalyiaknak.
A Lendva-vidéken a hagyományos két nagyobb felvásárló, a Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet és a Lendvai Várpincészet végez felvásárlást, mellettük már évek óta a nagyobb termelők is vásárolnak fel szőlőt. Az árak igencsak változóak, fajtától függően 50 cent és 1 euró között mozognak kilogrammonként. Ahogy ezt Lutar Silvo igazgatótól megtudtuk, a szövetkezet már nagyjából aláírta a szerződéseket a termelőkkel erre az évre, a középérésű fajták átvétele már nagyban zajlik, a felvásárlási ár 75 cent, míg a hamarosan következő olaszrizlingért 50 centet fizetnek. A középérésű fajtákat osztrák vevőnek adják át – itt rekeszes szüretelést vártak, illetve várnak el –, míg az olaszrizling must formájában kerül a Zlati Grič vállalathoz. Mindkettő árához hozzáadható a 8 százalékos úgynevezett átalány, amely nagyjából 3 centet tesz ki kilogrammonként. A Lendvai Agrárcég Magyar József igazgató szerint az idén csak sauvignon, illetve olaszrizling fajtákat vásárol fel. A cél egy minőségi „fröccsbor”, amely önállóan is fogyasztható. A sauvignon esetében a várpincészet 80, míg az olaszrizling esetében 55 centet fizet kilogrammonként. Ahogy Magyar Józseftől megtudtuk, a várpincészet a jövőben leginkább arra törekszik, hogy a valamikori uradalmi pincészetben idegenforgalmi kereteken belül értékesítse a bort, az épületegyüttes kihasználásáról már folynak tárgyalások, van bérlő is, de szerződéskötésre még nem került sor.
A kiváló borokhoz tehát minden feltételünk megvan idén, sőt valószínűleg csak kevés helyen lesz majd szükség előszüretre, a beteg, rothadt, ecetesedő fürtök eltávolítására. A jó, kiváló borhoz fontos feltétel a borászati higiéné alapvető szabályainak betartása a szürettől kezdődően. Mindenképpen javasolt, hogy a szüretet végezzük minél hidegebb időben, a leszedett fürtök kerüljenek minél előbb és minél épebb állapotban feldolgozásra. Amennyiben meleg, napos időben zajlik a szüret, akkor a legjobb már a szőlőt megkénezni. Ne feledkezzünk el az egyik alapvető szabályról: csak egyszer kénezzünk, vagy a szőlőt, vagy a cefrét, vagy a mustot, a kénmennyiséget a szőlő egészségi állapotának és az időjárásnak megfelelően adagoljuk! Egészséges szőlőnél és hidegben kevesebb, melegebb időjárásban, beteg szőlő esetében több ként adjunk hozzá. A nyálkázás és a megfelelő fajélesztők használata mindenképpen ajánlatos, ennek segítségével ugyanis az erjedést is alacsonyabb hőmérsékleten tudjuk tartani. A kívánt bortól függően még a préselés előtt lehetséges a mustkinyerést könnyítő, aromákat feloldó különböző enzimek, illetve nyálkázás közben a derítőszerek, a kovasav és a zselatin és ezek kombinációinak használata. Ilyenkor használható a bentonit is, egyszerűbb azonban az erjedés közepén-végén hozzáadni az akkor már újbornak nevezhető nedűhöz.
MCSi Design