kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

AGRA: idén Kína a főszereplő

agra35171A közép- és kelet-európai térség legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárán, a Gornja Radgona-i AGRA rendezvényen idén Kína volt a fő vendég. A fenntartható fejlődés jegyében zajló vásárt Borut Pahor köztársasági elnök nyitotta meg. Az immár 55. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron, amely augusztus 26-tól 31-ig tart, erőteljes jelenlétről gondoskodott Magyarország is.
Az idei vásáron 36 ország 1.800 kiállítója vett részt. Kiemelt eseményként a közép- és kelet-európai országok 16+1 elnevezésű, Kínával való találkozója keretében elsősorban az élelmiszeripar és a jó gyakorlatok átadása került terítékre.
Borut Pahor megnyitó beszédében hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a fenntartható fejlődés került előtérbe, mert egyre inkább ez lesz a 21. század paradigmája. Szlovénia esetében ez egyben kiváló lehetőség is, mert a fenntartható fejlődés az ország, a szlovén ember bőrére van szabva, és biztos abban, hogy a számtalan megoldatlan kérdésre a válaszkeresésben a szlovén tudás is részt tud venni. Hasonlóképpen vélekedett Janez Erjavec, a vásárszervező Pomurski sejem házigazdája, igazgatója, aki kifejtette, a vásárnak válaszokat kell adnia a jövő kihívásaira, azokra a kérdésekre, amelyek sokszor felvetődnek, de általában válasz nélkül maradnak. Dejan Židan mezőgazdasági miniszter beszédében leginkább a klímaváltozás hatását hangsúlyozta, ennek konkrét idei szlovéniai példáit vázolta, ezzel erősítve a fenntartható fejlődés jelentőségét. Han Changfu, Kína mezőgazdasági tárcavezetője beszédében kiemelte, az ázsiai nagyhatalom erőteljesen támogatja a mezőgazdasági árucserét és ellenáll a területet szabályozó protekcionizmusnak, éppen ezért a világ egyik legnagyobb importőre.
A kiállítás megnyitó rendezvényén Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere, valamint több mint 12 európai miniszter is részt vett. A magyar kiállítói standon több mint 20 magyar vállalkozás is képviseltette magát a Magyar Nemzeti Kereskedőház, valamint az Agrármarketing Centrum szervezésében.
tt
 
 
Magyar Nap üzleti fórummal
 
A kiállítás augusztus 29-i, keddi napján Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége, Lendvai Főkonzulátusa és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Magyar Napot szervezett, melynek keretében tájékoztatót hallgathattak meg a szlovén–magyar gazdasági kapcsolatokról, a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program állásáról, valamint a vállalkozások külön bemutatkozási lehetőséget is kaptak.
A rendezvényen Héra József, a lendvai Magyar Nemzeti Kereskedőház irodavezetője köszöntötte az egybegyűlteket, kifejezve elégedettségét, hogy az AGRA vásáron 24 magyar vállalkozó mintegy 300 négyzetméteren állíthatja ki termékeit.
Skapinyecz Péter, a Nemzeti Kereskedőház ügyvezető igazgatója pedig röviden ismertette a kereskedőházi hálózat kialakítását és annak mára már mérhető előnyeit a gazdaságfejlesztésben és a kapcsolatépítésben. A kereskedőházat exportösztönző intézménynek kell tekinteni, mely befektetésekkel és finanszírozással is foglalkozik – fejtette ki.
Aleš Mrkela, a Szlovénia–Magyarország Interreg program felelőse is a számok tükrében közelített az Interreg támogatási programhoz, Podravje és Muravidék, illetve Vas és Zala megye 1 milliós populációja, majd a felvevőpiac oldaláról. A pályázati rendszer 2015 óta működik európai uniós támogatással. Ez idő alatt 15 millió eurót sikerült befektetési és egyéb célokra elkölteni, a prioritást a természetben és a „zöld turizmusban” találták meg. A második prioritást a kapcsolatépítésben és az együttműködésben jelölte meg az előadó, egészen a nyelvi nehézségek leküzdéséig. A kerékpáros turizmus, zöldturizmus terén az eredmények kedvezőek, hasonlóképpen az éves szinten megvalósuló 1–1,5 milliós szállásfoglalás sem lebecsülendő eredmény.
Mrkela magyar kollégájának, Kovács Károlynak, a SI–HU projektek ügyvezetőjének álma elérni azt, hogy a szlovén nagy turisztikai központokból egy napra átjöjjenek a vendégek és egy napot töltsenek a régió magyar részében, s ugyanez fordítva – kipróbálva a két ország ízeit, kultúráját. A közös, együttműködő régió gondolata már a Muránia projekttel megszületett, s az intézményesült régió fejlesztési terve ma sem lehetetlen – hangzott el. Később a Pannon Pleasure program magyar, illetve szlovén nyelven mutatta be a szálláslehetőségeket és a vendéglátást. A cél ma az, hogy a turista mindent megkapjon ahhoz, hogy ámenjen a másik országba. Ezekben a projektekben rendkívül sok helyi erősséget feltártak, 2014-től 2017-ig azonban ez a tevékenység szünetelt. A 2017–20-as program ezeknek a hiányosságoknak az eltüntetésére törekszik. Ez elsősorban a kerékpáros, Szentgotthárd–Lendva vonatkozású szlovén–magyar fejlesztésekkel bővül majd ki.
A tanácskozás végén Gönc Ferenc a SeeMee októberi, a maribori Hotel Habakukban megszervezendő találkozójára invitálta a jelenlévőket.
-ce
MCSi Design