kiscim1218
 

A fénykép maga az emlék, így sosem hal ki

digifot2217Lendván és szélesebb környékén a Šimonka Fotó már 1963 óta egyfajta minőséget jelent, hiszen már a kezdetektől magas színvonalra törekedtek, odafigyelve a fejlesztésekre, a haladásra a kor kihívásaival. Érthető módon a magas szintű technológiák miatt a családi vállalkozás mára kettévált: fotóműteremre és digitális nyomdászati tevékenységekre. A hagyományt a nagypapa, Šimonka Ferenc és a szülők, Šimonka Milič Jolán és Milič Drago után a gyerekek, Milič Miha és Peter folytatják.
Šimonka Ferenc fényképész az egyik legrégibb kisiparosa volt Lendvának, akinek szakszerűen megalapozott tevékenységét halála után a lánya, Jolán folytatta. A Šimonka Fotó névnek számít még ma is a szélesebb környéken, hiszen a minőség náluk a hozzáértésen és az állandó technológiai fejlesztésen alapult. Jolán a férjével, Milič Dragóval még nagyobb lendülettel kezdte fejleszteni technikailag a fényképészetet, többek közt 1989-ben korszerű automata gép vásárlásával az analóg fényképek előhívására. A befektetés a vállalkozás bővítését is lehetővé tette, egységeket kialakítva más helyeken is a Muravidéken. Majd 1998-ban saját applikációt fejlesztettek ki a digitális képek átküldésére, amivel az elsők voltak Szlovéniában: az ügyfeleknek nem is kellett elmenniük az üzletbe, csak a kész képekért. Ma Jolán és Drago Lendván a Fő utcán a korszerűen felszerelt fotóstúdiót és üzletet működteti, de van üzletük Muraszombatban is.
– Mivel az újdonságoknak, az online megrendelésnek és a DigiFot márkanévnek jó volt a fogadtatása, valamint nagy léptekkel tört előre a digitális fotózás, a következő lépés is teljesen logikus volt – mondta beszélgetésünk elején Milič Miha, aki a DigiFotban a nyomdai és a könyvkötési munkákért felelős, míg Peter a fényképek és a fotónyomtatás területét vezeti. – Apám az, aki a kihívásokat elképesztő bátorsággal kezeli, jó érzékkel tervez, így egy csúcstechnológiai HP Indigo Press nyomdagépet vásároltunk, s ezzel nem csak Szlovéniában, hanem a szélesebb környéken is az első specializálódott hazai gyártók lettünk a digitális nyomtatású fotótermékek területén. Így 2010-ben a testvéremmel, Peterrel leváltunk a fényképészetről, megalakult a DigiFot cég, amely a fotók magas szintű digitális nyomtatásával, nyomdászattal, könyvkötéssel foglalkozik. Nagyon sokszintű igényeket ki tudunk elégíteni – hivatásos fényképészeknek is dolgozunk –, kezdve a papírtól a festékig, az utómunkákig, amelynél nemegyszer kézi, szinte manufakturális eljárásokat is alkalmazunk.
A cég az egykori Mura gyár helyiségeiben működik, 10 főt foglalkoztatnak, köztük kiváló nyomdászok és könyvkötők is vannak. Minden dolgozó fontos láncszem, eddig jól bizonyítottak, hiszen a DigiFot-termékeket a pontosság, a minőség, a rövid gyártási idő, a saját kiszállítás, a legkorszerűbb nyomdászati technológia alkalmazása, a kiváló nyomdászati anyagok és festékek használata jellemzi. Jövőre pedig már új helyiségekbe szeretnék költöztetni a nyomdájukat.
A megrendelések elsősorban online érkeznek a felhasználók számára külön kifejlesztett applikációkon keresztül (a régió részesedése csak 10 százalékot jelent), ehhez ingyenes telefonos segítséget is nyújtanak, a jövőben pedig egy külön személyt szeretnének foglalkoztatni az ügyfelekkel való kapcsolattartásra. Már két éve üzletet működtetnek Budapesten is, a közeljövőben Horvátországban próbálkoznak. Milič Miha nem felejti el megemlíteni, hogy az általuk folytatott tevékenységhez nagyon jó alapot adott a Šimonka fényképészet, nem csak a minőséget és a megbízhatóságot illetően, hanem a folyamatosan átalakuló világ miatt is. Nyomdájuk és könyvkötészetük ügyfeleinek – hivatásos fotósok, stúdiók – jelentős része olyan, akik már korábbról ismerték a Šimonka családi vállalkozás fotóstevékenységét.
A DigiFot 2016-ban 626 ezer euró bevételt termelt, termékeik magas hozzáadott értéket hordoznak minden szegmensben, mely felöleli az „amatőr”, ajándék- és emlékjellegű termékeket (köztük a vezető termék a fotókönyv és a naptár) és a különböző típusú könyvkötészeti megoldásokat, ami a terméket egyedivé teszi, illetve a hivatásos, igényesebb felhasználók kiszolgálását (fotósok, művészek, tervezők). Minden üzleti döntésüket elemzés előzi meg, hiszen a munkájuk két szélsőséget köt össze: a magas technológiájú nyomdát és a könyvkötést, ami egyedivé teszi a terméket.
Annak idején egy géppel kezdték, de hamar belátták, hogy fejleszteni kell, olyan nyomdagépet kell alkalmazni, amely fotóminőséget ad. A gépek árai 200–300 ezer euró körül mozognak, így a beszerzéseket mindig komoly elemzés előzi meg. Az eddigi döntések jónak bizonyultak, és sikerrel jártak a szakemberekkel is, sikerült valódi mestereket találni úgy a nyomdászatra, mint a könyvkötésre. A DigiFot a tevékenység minden műveletét házon belül el tudja végezni, így garantálni lehet a felügyeletet és a minőséget.
– Hogy kitől tanultuk a mesterséget? Találóbb az, hogy kitől mit tanultunk? Gimnáziumot végeztem, én otthon és a munkatársaktól tanultam meg ebben a szakmában szinte mindent. Megbízom bennük, a továbbképzés folyamatos nálunk. A munkát is specializáltuk, nem csinál mindenki mindent, mert akkor az csak úgy-ahogy van elvégezve – mondta Milič Miha.
A DigiFot jövőképe: mivel a fotózás nem hal ki – mégiscsak a személyes, intim pillanatok megtestesítői, emlékőrzői –, így van jövője a tevékenységnek, s a közeljövőben azokat kívánják külön applikáció kifejlesztésével elérni a fotókönyvek elkészítésénél, akik nem fényképezőgéppel, hanem az egyre közkedveltebb mobiltelefonnal fényképeznek.
MCSi Design