kiscim1218
 

A jók jobbak, a gyengébbek visszaestek

gazdasag2217A muravidéki gazdasági társaságok 2016-ban ismét javítottak üzleti eredményükön, s így mintegy 60,9 millió euró tiszta nyereséget mutattak ki. Az 1.872 vállalat közel 16 ezer főt foglalkoztat, akik a megtermelt 32 ezer euró hozzáadott értékkel 7 százalékos növekedést értek el. A régió gazdasági eredményét a 33 millió eurónyi veszteséget kimutató cégek gyengítik.
Az AJPES által kimutatott 2016-os gazdasági eredmények szerint a muravidéki gazdaság pozitívan gazdálkodott. A jók erősödtek, a gyengébbek viszont még nagyobb arányú veszteséggel zárták az üzleti évet. Az 1.194 nyereséges cég 94 millió euró tiszta eredményt termelt, 601 társaság pedig 33 millió euró veszteséget mutatott ki. A tiszta nyereség 19 százalékkal növekedett, míg a veszteséget 76 százalékkal. A gazdaság legjobban a Muraszombati községben növekedett, a leggyengébben pedig Gornja Radgona közigazgatási körzetében gazdálkodtak, ami észrevehetően visszarántotta a régió gazdasági eredményeit. A Muraszombati községben a cégek 18,8 millió euró tiszta nyereséget mutattak ki, Radgonán pedig a valamikor nagy és eredményes cégek csődbejutása volt meghatározó, mint az Elti, a Črnci Tápporgyár, a Reflex stb., amelyek 14 millió euró veszteséget mutattak ki. Ez a muravidéki veszteség 42 százalékát jelenti, és 421 munkahelyet érint. Gornja Radgona azonban – Muraszombat után – még mindig a régió 2. legerősebb gazdaságát jelenti. A leggyengébben Šalovci és Veržej községben gazdálkodtak a cégek.
A mutatók összegzése tehát a Muravidék gazdaságának növekedését mutatja. A legnagyobb bevételt a Mol Slovenija, a Carthago, a Pombrag, az Elrad International és az Arcont termelte meg, a legnagyobb kivitelezők a Carthago, az Arcont, az Agrinspe, az Elrad International és a Farmtech. Nőtt a gazdasági társaságok száma is 23-mal, a foglalkoztatottak száma 705-tel és a bruttó átlagfizetés 39 euróval. Nyolc százalékkal nőttek a bevételek, a legmagasabb arányban a külföldi piacokon. A kedvező eredmények szerint a Muravidék azonban még mindig jelentősen az országos átlag alatt van a termelékenység alapmutatói szerint, mint az egy főre eső jövedelem (–19%), a hozzáadott érték (–23%) és a bruttó fizetés (–13%). A 12 statisztikai régió között a Muravidék a 6. helyen van a 148 ezer eurós egy főre jutó termelés szerint, ami négyhelyezéses javulást jelent, de a fizetések szerint az utolsó előtti helyen, a hozzáadott érték rátája szerint pedig az utolsón áll.
A gazdálkodási eredményeiket jelentősen növelte a 3.485 önálló vállalkozó is, elsősorban az építőipar, a feldolgozóipar és a kereskedelem területén. A vállalkozók 2.740 főt (175-tel többet) foglalkoztattak, mint tavaly, viszont az átlag bruttó fizetés 967, ami 370 euróval alacsonyabb volt, mint a társaságoknál. A vállalkozók gazdasági mutatóiban is lemaradás észlelhető a szlovén átlaghoz képest.
A Muravidéken bejegyzett 33 szövetkezet a 2016-os évet is magas veszteséggel zárta, sikeresen közülük csak 13 gazdálkodott.
MCSi Design