kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

A támogatás nagy segítség a fejlődésben

gazdasag szerzodes 15A Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának 2021-2024-ig terjedő fejlesztési programja keretében a 2021-es évre 300 ezer euró vissza nem térítendő támogatást   biztosított. Az előző évekből már ismert pályázatra az eddigi legtöbb, 26 beadvány érkezett. Hét vállalkozó lett sikeres, akik július 28-án kötötték meg a támogatási szerződést. A pályázatnak köszönhetően négy új munkahely létesül.

A pályázatra Lendva, Dobronak és Sal községből érkezetek beadványok, a kedvezményezett hét vállalat pedig mind Lendva községhez tartozik. A kérelmek értéke (1,127 millió euró) 4-szeresen túlhaladta a rendelkezésre álló összeget, ami Horváth Ferenc, a MMÖNK elnöke szerint azt bizonyítja, hogy a programterület gazdasága élet- és fejlődőképes. Egyben pedig kötelezettség a MMÖNK felé, hogy megfelelő magasságú forrásokat tudjon biztosítani a vállalkozások kibontakozásához, ami feltétele a vidék életképességének. Az eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltó pályázat kedvezményezettjei: Horvát Tibor vállalkozó, fuvarozó (elnyert összeg 80 ezer euró, 1 munkahely), Linox Solution Kft. (elnyert összeg 34 ezer euró, 1 munkahely), Cos Kft. (elnyert összeg 20 ezer euró, 1 munkahely) Foto Šimonka (elnyert összeg 20 ezer euró), Oletič GPI Kft. (52 ezer euró, 1 munkahely), Szőke Evgen asztalos, magánvállalkozó (elnyert összeg 76 ezer euró) és a Digifot Kft. (elnyert összeg 18 ezer euró). 

 

 

    Szabó Lívia, a MMÖNK szakmunkatársa a lezárult pályázati kör jellemzőiről elmondta: a beérkezett 26 pályázatot 20 mikró-, 5 kis- és 1 középnagy vállalat beadványa képezte, ebből 10 magánvállalkozó és 16 vállalkozó. Az összes pályázat megvalósításával 10 új munkahely jönne létre a programterületen, a 7 nyertessel pedig 4. A projekteket szeptember 30-ig kell befejezni, a kifizetési kérelmeket pedig október 20-ig kell benyújtani az MMNÖNK felé.   

A nyertes pályázók a vissza nem térítendő támogatást a gyártási folyamatok korszerűsítésére (pl. számítógépes vezérlés), üzemelési kapacitások növelésére, optimalizálására használják fel. A beruházások révén négy új munkahely létesül. Egyik nyertes pályázó a Cos Kft. Petesházáról. Cofek Jože igazgató a szerződésaláírást követően a támogatási lehetőségekről elmondta: - Három gépre pályáztunk: egy forgácsológépre, egy esztergapadra és egy speciális fúrógépre. Számunkra nagyon jelentős gépekről van szó, hiszen mindegyikük szerszámelőállításra szolgál az új gyártmányaink készítéséhez, jelenleg légfegyver-lövedék előállítására. Az új termék készítése a piaci felmérések eredménye, érdeklődést a nehezebb súlyú légfegyver-lövedék iránt tapasztalunk. Immár 30 éve vagyok vállalkozói pályán, a lendvai üzemünkben eddig négyen dolgoztunk, a beruházás megvalósítása pedig egy új munkahely létrehozását eredményezi azon felül, hogy az eszközbeszerzés termelésbővítést és fejlesztést jelent. Termékeink mintegy 93 százalékát exportáljuk. A magyar nemzeti közösségnél először pályáztunk a Gazdasági Minisztérium támogatására, a kiírást pályázatkövető iroda közvetítette felénk. Projektünkre az igényelt összeget, 20 ezer euró támogatást nyertünk, így mikrovállaltunk hamarabb meg tudja valósítani fejlesztési céljait. A fémiparban tevékenykedünk, s tapasztaljuk a képzett szakmunkások hiányát.

Szőke Jenő, vállalkozó, asztalos Hosszúfaluból szintén először jelentkezett a nemzeti közösség gazdaságfejlesztő pályázatára, az elnyert 75 ezer euró támogatást termeléskapacitás bővítésére fordítja: egy nagyobb képességű rönkvágó szalagfűrészt és egy többlapú körfűrészt vásárol.

    A támogatással beszerzett gépek tulajdonképpen

a meglévő gépsor továbbfejlesztését jelentik. Inkább a termelékenység fokozása, mint az új termékek előállítása a cél.  Az új „cirkula” felgyorsítja a gyártást, egy padlóból egy időben 10 lécet is le tudunk vágni, illetve a szalagfűrésszel a 10 helyett mintegy 30 köbméter rönköt szétfűrészelni. 25 évnyi vállalkozás után mintegy 100 ezer eurót szeretnénk beruházni, ami az elnyert pályázattal hamarabb megvalósulhat. Így rövidebb időn belül elkészülhetnek a megrendelt termékek, ügyfeleink elégedettebbek lesznek. A gépek számítógép vezérlésűek. A műhelyben a fiammal ketten dolgozunk, vele már a 3. generáció jelenik meg az iparunkban. A megrendelések zöme masszívabb termékekre irányul, mint például a tetőfa elkészítése, lépcsők, faházak, garázsok, padok. Köszönjük a lehetőséget, a jövőben pedig – tekintettel az idei igényekre – jónak tartanám a pályázati keret növelését. A pályázat megírásánál volt némi segítségem, az utasítások hasznosak és érthetők voltak – véli Szőke Jenő.

    A hét nyertes pályázó egyike a Digifot Kft. Lendváról. Milić Miha a Kft. igazgatója a projektben bemutatott beruházásukról elmondta:

    A gazdaságnak minden ilyen jellegű támogatás

nagyon jól jön, és nagy segítséget jelent. Cégünk a kitűzött fejlesztési célok megvalósításához keresi a pályázatokat. Így indultunk a nemzeti közösség gazdaságtámogatási pályázatára is, hiszen sikerességünk esetén a technológiai fejlesztésünket segítené. A kiíráson eredményesek voltunk, az 56 ezer eurós beruházáshoz 17 ezer euró támogatást nyertünk. Egy teljesen automatizált és önálló, digitalizált 4,0 irányt követő gépet vásárolunk egy új termék bevezetésére. A jövőben ugyanis kisszériás csomagolási termékeket, kisdobozokat tervezünk gyártani öko-termények, teák, lekvárok tárolására megrendelőink számára, illetve saját termékeink csomagolására is. Tudniillik a megrendelőink a termékeinket legtöbbször valami különös alkalomra használják, ajándékba adják, ezért az elcsomagolása is nagyon fontos, aminek nem csak védelmet, hanem esztétikai élményt is kell nyújtania. Ezt eddig kézzel, különböző sablonok segítségével végeztük. A gép, mely 10 milliméter vastagságú anyag (papír, karton, PVC) metszésére alkalmas, a folyamatot mindenképpen felgyorsítja, optimalizálja. A pályázati összegből a gépeket megrendeltük, beszerelésük szeptemberre varható. Jelenleg 15 foglalkoztatottunk van, bővítést egyelőre nem tervezünk, bár szeretnénk, de a műszaki fejlesztések más igényeket követelnek meg – fejtette ki Šimonka Miha a Digifot Kft.-ből.

    A Linox Solution Kft. az elnyert összeget szállító tartályok és automatizált TIG-hegesztési gépezet beszerzésére fordítja, Horvát Tibor láncos kotrógépet, a Foto Šimonka Kft. keretkészítő gépet, az Oletič GPI Kft. pedig technikai berendezéseket vásárol.

MCSi Design