kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Egyre súlyosabb az aszály

aszaly3021Az agrárkamara adatai szerint eddig 20 és 50 százalékos kárt okozott az aszály, amely leginkább a szántóföldeken pusztított. Gondok vannak a gyümölcsösökben, egyéb ültetvényekben is, míg a szőlő esetében eddig még nem igazán beszélhetünk aszályról. 

Az idei kettő hőhullám, a szinte állandósult szél, valamint a csapadékhiány június közepe óta egyre súlyosabb, a helyileg keletkező csapadék túl gyorsan elpárolog, nem segít igazán a már kiszáradt növényzeten, amely a tavaszi fagyok, majd a szokatlan hideg májusi körülmények után már a 3–4. stresszhelyzetet éli meg. A kellemetlen időjárási viszonyok jóformán az egész ország területét sújtják, a helyzet rosszabb a sekély, homokos talajokon. Gondok vannak egyébként a különböző termesztőberendezésekben, üvegházakban, fóliák alatt is, a szokatlan júniusi hűhullámok miatt ugyanis elszaporodtak a különböző talajgombák, illetve a kártevők.

Szántóföldön – természetesen ott, ahol nincs öntözés – a legnagyobb károk a kukoricában, a tökben, a burgonyában és a zöldségeknél várható. A jelenlegi adatok szerint a napraforgó még tűri a kedvezőtlen viszonyokat, amelyek egyre inkább hasonlítanak a 2003-as, a 2006-os vagy éppen a 2013-as aszályos évekre.

 

 

MCSi Design