kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

A Muravidék gazdasága 2020-ban

gazdelem2221A Muravidék gazdaságára is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, de nem okozott súlyos összeomlást. Az 1.833 cég több mint 16 ezer dolgozót foglalkoztatott és 82 millió euró tiszta nyereséget mutatott ki. A fizetések még mindig a szlovén lista alján vannak – áll az AJPES jelentésében.  

Fontos adat, hogy a járványintézkedések jellemezte üzleti év közepette a muravidéki gazdaság 5 százalékkal esett vissza, míg az előrejelzés 10 százalék volt, amit éppen az állami intézkedések előztek meg a gazdálkodási körülmények enyhítésére és a munkahelyek megőrzésére vonatkozóan. A 2019-eshez képest 16-tal kevesebb cég 47 fővel többet, azaz 16.703 személyt foglalkoztatott. A muravidéki gazdaság szilárdságára utal, hogy a 82 millió euró tiszta nyereség 10 százalékos visszaesést mutat, ami jobb eredmény az országos 38 százalékos visszaesésnél.

A tavalyi körülmények természetesen különbözően hatottak a gazdasági ágazatokra. Valamennyi cég pénzügyi helyzete javult a villamos- és más energiaszolgáltatóknál, a háztartási gépek és számítógépek szervizeinél, az építőiparban és az ingatlankereskedelemben. A veszteség a legnagyobb a vendéglátóiparban, az oktatásban, a közlekedésben és a raktározásban jelentkezett.

Hogy csupán a járvány következménye-e a 88 százalékkal magasabb (26,3 millió eurós) veszteség, az elemzők még nem tudják megválaszolni. A veszteséget kimutató 610 cég 2.573 főt foglalkoztat. Ezen kívül 642 olyan cég van, amely a megtermelt hozzáadott értékből nem tudja fedezni a fizetések és az amortizáció költségét.

A régióban nőtt az átlagfizetés, a bruttó összege tavaly 61 euróval több, azaz 1.598 euró volt. Ennek ellenére a 12 statisztikai régió között a muravidéki bérek a 11. helyen szerepelnek, mint ahogy a hozzáadott érték összege is (38.493 euró, 5 százalékos növekedés mellett).

Elemzés alá kerültek az önfoglalkoztatók és a szövetkezetek is. A Muravidéken tavaly 136-tal kevesebb önfoglalkoztató működött, mint korábban (2.404), a 2.566 foglalkoztatottal 230 millió euró bevételt termeltek. Üzleti beszámolót 27 szövetkezet nyújtott be, a foglalkoztatottak száma itt 110 maradt. A kimutatott bevétel 41,5 millió euró volt.   

– A járvány kihirdetésével leállt a turisztikai ágazat és a szolgáltatási szektor, a tartós fogyasztási cikkeket forgalmazó üzletek is. Az előrejelzések a bevételvisszaesésre 10–30 százalékot mutattak, de szerencsére ez nem igazolódott be – mondta a gazdasági helyzetet elemezve Grah Robert, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója. – Az AJPES adatai azt mutatják, hogy átlagban 5 százalékos gazdasági csökkenés következett be, ami alacsonyabb a várt 10 százaléknál.

Grah még kifejtette, hogy az elmúlt öt évben pozitív üzleti tendenciát mutató vállalatok bevétele 4, a nettó nyereségük pedig 10 százalékkal csökkent, ami viszonylag jó adat. Ebben jelentős szerepet játszik a régió exportorientáltsága, hiszen a teljes realizációban a külpiaci értékesítés már több mint egymilliárd eurót tesz ki. A muravidéki gazdaság tavaly foglalkoztatotti szám szempontjából is helytállt, nem jelentkeztek nagyobb problémák a munkanélküliség terén. Jók az új beruházások előrejelzései is: a következő három évben 40 vállalat több mint 200 millió eurónyi fejlesztést jelzett.

A Muravidék legfontosabb exportpartnere továbbra is Németország és Ausztria, a velük lebonyolított forgalom a külpiaci bevétel több mint felét teszi ki. A legstabilabb gazdasági ágazatok továbbra is a fémfeldolgozás, a villamosipari tevékenység, az élelmiszeripar és az építőipar. Az aktuális gazdasági kihívások közé a jövőben a termelékenység és a hozzáadott érték növelése, a műveletek digitalizációja, a szakképzett munkaerő biztosítása és a megbízható nyersanyagellátás sorolható.

 

 

MCSi Design