kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

A Muravidéken a mezőgazdasági miniszter

podgor2121Jože Podgoršek mezőgazdasági miniszter pénteki muravidéki látogatásának célja az agrárium helyzetének felmérése, az ágazatban tevékenykedő vállalatok megismerése, valamint az EU közös agrárpolitikájának bemutatása volt. Délelőtti programját Dobronak Községben töltötte.

A látogatás során a tárcavezető meglátogatta a dobronaki Ocean Orchids vállalatot, tárgyalt Dobronak Község vezetésével és megtekintette a Bakonaki-tó létesítményeit. Az Ocean Orchids vezetőivel a geotermális energia felhasználásáról, a cég fejlesztési terveiről, többek között zöldségtermesztési beruházásairól tárgyalt. Dobronak Község vezetőségével, Kardinar Marjan polgármesterrel pedig megbeszéléseket folytatott a termelők együttműködésének lehetőségeiről, a szőlő- és gyümölcstermesztésről, a kertészeti termelés helyzetéről és fejlődési lehetőségeiről, a községben lezajlott földügyletekről, a Bakonaki-tó esetleges kihasználásáról öntözési célokra. Látogatását a muraszombati mezőgazdasági intézetben zárta, tárgyalva a következő hétéves uniós költségvetés, a változó közös agrárpolitika kihívásairól, az előkészületben lévő törvényekről, a földpolitikáról.

 

 

A nyilvánosság felé a miniszter nyilatkozat formájában összegezte a munkalátogatás tapasztalatait. Kifejtette, az utóbbi években, még inkább hónapokban az agrárium nehéz helyzetbe került, a problémák legsarkalatosabb pontja pedig az elsődleges mezőgazdasági termékek megfelelő árszintje, amely annak ellenére, hogy a szomszédos országokban növekedett, Szlovéniában csak stagnál. Tény, hogy az államnak nincs közvetlen hatása az árak alakítására, illetve a különböző élelmiszerláncok egyes tagjainak keresetarányára, de hathat erre, illetve serkentheti a termelők együttműködését és közös fellépését, ami a jelen helyzetben nagyon fontos lehet. A tárcavezető kifejtette, a Muravidék Szlovénia éleskamrájaként igencsak fontos az egész országnak. Az ágazatban még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek, különösképpen, ha a termelők is egyesülni tudnak, közösen tudnak fellépni, illetve amennyiben az élelmiszerláncban jobb és biztosabb kapcsolatokat tudunk kialakítani. „A járvány alatt a kereskedelmi szektor nem volt képes felvenni a hazai agrárium által előállított termékeket, ezért sajnos esni kezdtek a felvásárlási árak. Mindenképpen csak az együttműködés, a közös fellépés a járható út” – hangsúlyozta a miniszter.

 

 

MCSi Design