kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Mikor látnak vendéget?

cim0521A vendéglátás helyzete egyre rosszabb, az elmondások szerint hétről hétre fogynak a vállalkozók anyagi és lelki tartalékai. A hajdani és a majdani vendégeknek is hiányzik a régi élet, mert a kávé elvitelre kicsit sem olyan, mint egy lassú kávézás egy kellemes teraszon, s a dobozban kihozott étel sem olyan, mint az étteremben ülve. A sötét felhők még mindig makacsul eltakarják a fényt, s a vendéglátósok nagyon várják már a nyitást – hogy újra szétrakhassák a székeket és az asztalokat a vendéglőben, a teraszon.

 

 

Vendéglátás a „Covid-zsákutcában”

 

– Szerintem nem fogtuk fel azonnal, mennyire súlyos lesz a helyzet, mennyire leszünk benne érintettek, amikor közel egy éve nálunk is megjelent a koronavírus-járvány – indult a beszélgetés Kociper Matejjel, a lendvai Retro Cafe vezetője, valamint Soós Novak Edittel, a felsőlakosi Torcida vendéglő tulajdonosával. Vendéglátó egységeik már négy hónapja folyamatosan zárva vannak.

– Szerintem minden vendéglős megijedt a járványhelyzettől, látták, hogy nagyon súlyos következményei lesznek. Ilyenre nagyon nem voltunk, nem is lehettünk felkészülve sem tavasszal, sem ősszel. Azoknak, akiknek volt némi megtakarított pénzük, könnyebb volt az első bezárást túlélni, de mostanra már elfogytak a tartalékok. Októbertől egyhuzamban négy hónapja vagyunk zárva, így a bevételünk nulla – mondta a járványügyi intézkedések minél előbbi enyhítésében bízva Kociper Matej, a lendvai Retro Cafe üzemeltetője. A szakmát már 12 éve űzi, de hasonlóan súlyos időszakot, mint a mostani, természetesen még nem élt meg. Az üzemelés ellehetetlenülése és a semmittevés kifárasztja, mint ahogy a legtöbb vállalkozót a vendéglátóiparban.

– Az első bezárás március 16-án volt, akkor is nehéz időszak elé néztünk, de szerencsénkre „csak” két hónapig tartott – ezt átvészeltük. Bevezettük a megkövetelt higiéniai intézkedéseket, kinyitottunk, s lassan visszatértek a vendégeink, akik szintén vártak már erre. A helyzet azonban tovább súlyosbodott, s október 16-ával ismét be kellett zárnunk. Ekkor a két alkalmazottunkat is várásra kellett küldeni, azóta üresen tátong a kávézó – mondta a Retro Cafe tulajdonosa. Kociper a váráson lévő munkatársak bérének – élve az állami járványügyi gazdasági intézkedésekkel – 20 százalékát állja a járulékokkal együtt, amit az 1.100 eurós kisvállalkozói alapjuttatásból fedez. Ebből fizeti a vállalkozás fix költségeit, a villany- és vízhasználatot, a bérleti díjat is. Az alapjuttatásra csak olyan kisvállalkozó jogosult, akinek nincs az állam felé tartozása.

 

 

– Erre oda kellett figyelni, és ha kellett, a pénzt elő kellett teremteni rá. Az állam az alapjuttatást visszamenőleg adja. Mivel most már hosszú ideje zárva tartunk, egy újabb költség elé is nézünk, mégpedig az áru leselejtezése miatt, hiszen az italkészlet szavatossági ideje lejár, az áru az újranyitáskor már használhatatlan lesz – mondta Kociper Matej. Ő egyébként e pillanatban a részleges terasznyitást nem tartja megoldásnak.

– A teraszon a meghatározott távolság betartása mellett csak bizonyos számú vendéget tudnék fogadni, mert nyilván a jövőben is lesznek higiéniai szabályok. De küldjem el a vendéget, ha elfogyasztotta az italát, mert az asztalra már újabb vendég vár? Hosszú a hat hónap, a zárlat után ezért alaposan meg kell gondolni az újraindítást. Okosan kell hozzáállni, már elfogytak a tartalékok anyagilag és lelkileg is. A gazdaságmegsegítő intézkedésekről nem tudok különösebbet mondani, jó, hogy vannak, de szükségünk lesz segítő intézkedésekre a tevékenység ismételt elindításakor is, elsősorban a jövedelemkiesés miatt – mondta még Kociper Matej, hozzáfűzve, hogy a felújításokra félretett pénzeket a válság felemésztette.

Hasonló a véleménye Soós Novak Editnek és Soós Lászlónak, a Torcida vendéglő, illetve az Irish Pub működtetőinek. A két testvér a családi vállalkozást viszi tovább.

– A Torcida esetében az a kis szerencsénk van, hogy a szállásokat üzleti célú vendégeknek ki tudjuk adni. Így nálunk a helyi cégek a vendégmunkásaik számára foglalhatnak szobákat. A vendéglátó egységünk kocsmai része zárt, reggelit sem tudunk adni a nálunk vendégeskedők részére. A véleményem az, hogy azok, akik a rendelkezéseket megfogalmazták, nem ismerik az ágazati helyzetet, mert különben nem lennének azok ennyire az élettől elrugaszkodottak – mondta Soós Novak Edit. A tavaszi szezon náluk is kiesett, a nyár azonban szépen alakult, a látogatottság kielégítő volt úgy a napi vendégek, mint a szállást igénylők részéről. Jó volt az együttműködésük a lendvai kulturális intézményekkel – melyek most szintén zárva tartanak –, a vendégeik általában náluk szálltak meg.

 

 

– Nyárra felújítást is terveztünk a Torcidában, de közbeszólt a járvány. Az Irish Pub és a Torcida négy alkalmazottja várásra került. A váráson lévők bérének 80 százalékát az állam fedezi, 20 százalék a munkaadó kötelezettsége. Meg a fix költségeket is fizetni kell, de a kisvállalkozói alapjuttatás enyhít a helyzeten. Mindkét egységünkben lesz áruleírás is, ennek a költségeit szintén nekünk kell fedezni – mondta még Edit.

A családi vállalkozás a 31 év alatt szépen fejlődött és munkalehetőséget nyújtott a következő generációnak, sőt, már a két Soós testvér gyermekeinek is diákmunkán keresztül. Ez most megakadt, de bíznak a mielőbbi nyitásban, amelynek szerintük is átgondoltnak kell lennie. A vendéglátóipari vállalkozók többsége immár hónapok óta az anyagi és lelki összeomlás határán van, vélte mindkét beszélgetéstársunk.

 

 

MCSi Design