kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319

Budincin a 20 évvel ezelőtti, 1999. augusztus 11-én bekövetkezett teljes napfogyatkozásra, e nem mindennapi és a ...

Soron következő ülését tartotta meg a Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa múlt csütörtökön. A napirenden a féléves munka- és ...

Galič József újra itthon vizsgálja és gondozza bátyja, Galič István lepkegyűjteményét – mely a közép-európai térség ...

Gomboc Dušan, az Arum igazgatója július 1-jén a Muraszombati Körzeti Bíróságnál csődeljárást kezdeményezett a cég ...

Nap, Hold és gyémánt
Nincs döntés sem az elnök, sem az alelnök esetében
Ma is a lendvai lepkeház felállítását tervezi
Az Arum csődje egy ágazat végét jelenti
 

Borászok voltak, de hiányoztak a felvásárlók

vip06192009. február 5-én, 5. szám

Pénteken a Moravske Toplice-i Termál szállóban, illetve másnap a szőlőhegyeken nyitott kapuk napja formájában az idén első alkalommal megszervezték a Muravidéki Borok Napjait. A borászok szép számban vettek részt a bemutatkozáson, de a másik, a felvásárlói fogyasztói oldal sajnos kevésbé volt jelen. Jövőre Lendván szerveznek hasonlót.

A muravidéki bortermelők szép számban, a goricskóiak tizenheten, a lendvaiak tizenegyen és a dobronakiak négyen jelentek meg a Termál szálló termében.  A jelenlévőket a szervező nevében Franc Režonja, a muraszombati mezőgazdasági intézet igazgatója köszöntötte. Hangsúlyozta, a rendezvény megszervezésének több célból is van értelme. Elsősorban azért jó, hogy fel tudjuk mérni a muravidéki szőlőtermesztési, borászati ágazat helyzetét, tervezni tudjuk a jövő lépéseit, a borászok lehetőséget kapjanak egymás és a felvásárlók megismerésére, nem utolsó sorban üzleteket kössenek. Kiemelte, a Muravidék adja az országban a hivatalosan regisztrált szőlőterületek hat százalékát, illetve megközelítőleg a termelők tíz százalékát, és reméli, hogy az uniós borreform kellős közepén ezek a termelők is élvezni tudják majd az európai alapokból a szőlőtermesztés és borászat szerkezetváltására, a promóció erősítésére elnyert pénzeket és végre jobb idők várnak erre az ágazatra is. Ebben nagy szerepe lehet az intézetnek és az általa működtetett szaktanácsadó szolgálatnak, de elsősorban minden a muravidéki embertől, a termelők, felvásárlók, az idegenforgalmi dolgozók közös fellépésétől függ, mert csak így képzelhető el, hogy a Muravidék a szőlő és a bor által egy újabb hozzáadott értéket tudjon termelni. Az egybegyűltekhez szólt Ernest Novak borászati szakember is, aki a szállodában bemutatásra kerülő történelmi anyagot, a hagyományokat, többek között az 1808–12-es időszakból származó szőlészeti- borászati szabályzatot emelte ki és az 1840-ben az osztrák császári udvar által a legjobb közép-európai bornak elismert muravidéki bort méltatta. A szakember szólt a jelenről is, például a szintén bemutatott „Muravidéki fröccs” kezdeményezésről is, valamint a jelenlegi, nehéznek mondható időkről, és végül kifejezte reményét, hogy a fiatalok is tudnak meríteni a dicső múltból, nem szánják el magukat szüleik, nagyszüleik szőlőinek kivágására, lesz türelmük és ki tudják várni a jobb időket.

Szerző: Tomka Tibor

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben