kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118

A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet ...

A szlovén kormány a napokban az előzetes nemzetiségi tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva, és nem utolsó sorban az ...

Az Állami Választási Bizottság döntése alapján az idei parlamenti választásokon megszűnnek a külön nemzetiségi ...

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Szabó Lívia, az MMÖNK ...

Chagall fényében
Nem vették figyelembe a kisebbség tiltakozását
Megszűnnek a külön nemzetiségi választási bizottságok
Megjelent a gazdaságtámogatási pályázat
 

Két kultúra találkozása

vip07181988. február 12-én, 6. szám
Valamennyi város művelődési életének fő mozgatója a középiskolai művelődési csoportok voltak. Jól emlékszem még azokra az időkre, amikor az ötvenes években a muraszombati gimnázium és a tanítóképző fellendítette a város művelődési életét. Egyszerre négy énekkar is működött és a Svoboda Művelődési Egyesület keretében Vladimir Močan tanár vezetésével a középiskolásoknak is volt női és vegyes kórusa. Hasonló felvirágzást ért meg a műkedvelő színjátszás is Jože Hradil tanár vezetésével. Ezekre a dolgokra azért hívtam fel az olvasók figyelmét, hogy jobban megértsék, milyen jelentőséggel bír most a lendvai szakirányú iskolaközpont Pável Ágostonról elnevezett kultúregyesületének működése. Az alapító közgyűlés után számtalan szakkör kezdte meg munkáját, és nincs a községben olyan művelődési megmozdulás, hogy ennek az iskolának ne éreznénk a hatását. Éppen ezért ellátogattunk a lendvai szakirányú középiskolába, hogy a helyszínen is meggyőződjünk a kultúregyesület munkájáról.
Lázár Beátával, az iskola tanulójával beszélgettünk el, aki a Pável Ágoston kultúregyesület elnöki szerepét tölti be. – Mikor alakult meg az iskolában a kultúregyesület és milyen szakkörök működnek? – Iskolánkban a kultúregyesület az 1982–83-as tanévben alakult, egy időben a szakirányú oktatás bevezetésével. Fő célja az volt, hogy különböző művelődési tevékenységeket, amelyek főleg a szakkörök munkájához kapcsolódnak, valamilyen módon egyesítse, koordinálja. Kultúregyesületünk Pável Ágostonról a szlovén származású íróról, etnográfusról, nyelvészről és akadémikusról kapta a nevét. Pávelt két nép hűséges fiaként emlegetik a határon innen és túl. Iskolánk tanulóinak többsége tagja e kultúregyesületnek. Tanárainak segítségével és vezetésével több szakkör működik. Ezek a következők: a szavalói, a drámai, az irodalmi, a fotó és film, a magyar népi tánc és a tudósítói szakkör. E tevékenységek legfőbb célja az, hogy megismerjük egymás kultúráját, és ezáltal erősítsük népeink és nemzetiségeink barátságát, a békés együttélést. (...)
Szerző: Szúnyogh Sándor
Képünkön: Rudas Judit, Lázár Beáta és Strnad Daniela, az iskola kultúregyesületének, tudósító és szavaló csoportjának legaktívabb tagjai.
MCSi Design