kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Art-központ Szerdahelyen

vip37212001. szeptember 20-án, 37. szám

Az Art-Központ megnyitását Szerdahelyen tavaly júniusra tervezték. A munkálatok azonban megkéstek, de nem zajlott bonyodalom nélkül a pénzforrások felkutatása, ezek felhasználása sem. Simán csupán a község tudta megvásárolni az ingatlant, a volt jugoszláv hadsereg laktanyáját a szlovén Honvédelmi Minisztériumtól. (…)

Mivel az Art-Központ alapítói a Moravske Toplice-i községen kívül még a šalovci község és a muraszombati Onej művészeti kezdeményezés egyesület, egyesek a pénzek felhasználását a domonkosfai iskola felújítására kívánták felhasználni. Végül is a pénzt a Szerdahelyen megkezdett beruházásra használták fel.

A bíborvörös vakolatú, felújított laktanyában szobákat és társalgót építenek majd ki, míg a melléképületben műtermeket létesítenek. Ezekben festők, szobrászok, videóművészek, keramikusok, fazekasok kapnak helyet, de lehetőség nyílik különböző táborok megszervezésére is. Az elképzelések szerint tájékoztatási-idegenforgalmi iroda is működik majd itt.

Az eddig elvégzett építési munkálatok során felújították a laktanya épületét, felépült a mellékhelyiség, új ablakok, ajtók, burkolatok kerültek a falra és a padlózatra, újonnan készült el a villany- és a vízvezeték is. A befektetés eddig 50 millió tollár körül mozog, ehhez a község mintegy 10 millióval járult hozzá. A munkálatokat a Čista narava közművállalat szervezi és felügyeli. Mindezen kívül a művészeti alkotótábor környéke rendezésre és parkosításra vár, valamint hátra van még a vendégszobák és a garázsok befejezése. Mindezekhez még mintegy 5 millió tollárra van szükség. Magát a tevékenységet más forrásokból finanszírozzák.

– Lényegében mi inkább gazdasági létesítményt vártunk, de végül is az Art-Központ jelentősége sem elhanyagolható. Ennek során várhatóan több látogatója lesz a falunak, korszerűsítik majd az utakat, azokat is, melyeket a központ létrehozása nélkül nem javítottak volna meg. Remélhetőleg lesz ebből is haszna a falunak, új lendületet hoz minden bizonnyal. Az épület itt van és itt is marad – mondta Vörös Tibor, a községi tanács nemzetiségi tagja.

Minden remény szerint távlatok nyílnak az Art-Központ előtt, főleg akkor, ha a projekt és a tartalma nemzetközi jelleget is kap. Az első lépés ez irányban Zalaegerszeggel már meg is történt.

Szerző: Solarič Nad Klára

 

 

MCSi Design