kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118

A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet ...

A szlovén kormány a napokban az előzetes nemzetiségi tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva, és nem utolsó sorban az ...

Az Állami Választási Bizottság döntése alapján az idei parlamenti választásokon megszűnnek a külön nemzetiségi ...

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Szabó Lívia, az MMÖNK ...

Chagall fényében
Nem vették figyelembe a kisebbség tiltakozását
Megszűnnek a külön nemzetiségi választási bizottságok
Megjelent a gazdaságtámogatási pályázat
 

Csalódás és hiábavaló munka

Nyilvánvaló, hogy a muravidéki régió ütemesebb fejlődéséhez támogatásra van szükség, ezt próbálja biztosítani a regionális fejlesztést ösztönző kohéziós alap is. A támogatások lebonyolítói a minisztériumok, ezek illetékessége a támogatási területektől függ. A tárcák természetesen kapcsolatot tartanak a régiókkal, hiszen a régiók fejlesztése a cél, a pénzeket is erre kívánják fordítani. Elsőre jól működőnek látszik a rendszer, bár hosszan elhúzódó és sok adminisztrációt igénylő a folyamat, ami 3–4 évig is eltarthat. A projekteket szigorú feltételek mellett kell elkészíteni, alátámasztani – sűrű a szita...
Négy év elteltével a Muravidéken is elkészültek a fejlesztési projektek, amelyek kohéziós támogatásokat nyerhetnek. Senki sem tudhatja jobban, mint a muravidéki, mire van szükség helyben. Tudjuk, hogy a Muravidéken az ivóvízellátás élvez elsőbbséget, de a pályázat fejlesztési lehetőséget biztosít az ipari övezeteknek is. A kilenc továbbjutó terv között van Lendva, Dobronak és Sal községé is, előbbi kettőnél már komoly alapokkal rendelkeznek. A goricskói községek azonban kiestek, mert nem tudták teljesíteni a feltételeket, legtöbbször a bonyodalmas eljárásban elkészítendő területrendezési tervek elkészítését. A vízgazdálkodási szektorban azok a goricskói községek juthatnak fejlesztési támogatáshoz, ahol a – szintén kohéziós eszközökkel kiépített, de még nem használható – muravidéki vízvezetéket kell befejezni. Ehhez az alap ad támogatást, de az eddigiekkel szemben a községeknek már kell önrészt is biztosítaniuk. Demokratikus és egyenletes regionális fejlesztés ez, nemde?
A Muravidéken a kerékpárutakra is nagy szükség van, illetve lenne. Közlekedésbiztonság és turizmusfejlesztés, zöld szemlélet... Na de milyen fejlesztésre irányozták elő a támogatást? Elsősorban arra, hogy kerékpárral járjanak munkába, iskolába az emberek. A régió kisebb, az ipari központoktól távol eső települései jogosan sérelmezik, hogy ők így abszolút hátrányban vannak, s a fejlesztési alapelvek figyelmen kívül hagyják az ő szükségleteiket. Nincs lehetőségük pályázni, de saját pénzkeretük sincs a nagyobb beruházásokra.
Tehát: ki fejleszti a régiót? A már amúgy is nehezen egységre jutó muravidéki községek sorsát a másutt meghatározott célok is erősen alakítják. A következmény: csalódás és hiábavaló munka.
MCSi Design