kiscim1118
 

Ami referencia lehet

A muravidéki magyar szavalóversenyről mindig jó írni. A rendezvény, vagy inkább „A vers ünnepe”, ahogy már évekkel ezelőtt elnevezték/elneveztük, hagyományt teremtett és példaértékű állandó esemény lett. Az iskolai elődöntőkkel együtt évről évre jóval több mint száz gyereket mozgat meg, ami a muravidéki népességi mércék tükrében nem kis eredménynek számít. A mozgalom – mert annak is mondhatjuk – kialakulásával érezhető a versmondási kultúra, az előadóművészeti képességek javulása is, szavalóink rendre dobogós eredményekkel térnek haza az anyaországi és a határon túli versenyekről. És nem azért, mert a határon túli kis Muravidékről jönnek, hanem azért, mert jól szavalnak.
A magyar szavalóversenynek a Muravidéken – Széchenyi István „Nyelvében él a nemzet” szállóigéjének igazságtartalmán túl – még egy fontos hozadéka is van. Anyanyelvápolási, nyelvismereti, színpadi megnyilvánulási, retorikai szerepe és pozitív hatása miatt „mintaérték” lett a szlovén nyelvi közeg számára is. Példájára rendezték meg néhány éve először a szlovén szavalóversenyt a kétnyelvű általános iskolák számára Dobronakon, majd a szépen fogadott kezdeményezés a következő évben már ki is bővült a szomszédos szlovén iskolák diákjainak bekapcsolásával. A tanintézményektől függetlenül már a lendvai kultúrszervezet is szervezett szlovén szavalóversenyt, megszólítva az idősebb korosztályt is.
A magyar versmondó verseny (tudjuk, a magyar versmondás szinte intézményesített műfaj és teljesen más alapokon nő, ezért „kifejezőereje” is előnyben van) referencia-rendezvény lett. Régi bölcsesség, hogy a jó példa mindig vonzó.
MCSi Design