kele
perec1
garas1
64. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2020. 10. 15.
kiscim4120

Ha az őriszentpéteri Pajta bisztró úgynevezett fine dining tálalásait nézzük, elsőre biztosan azt érezzük, hogy egy ...

A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén megvitatta az országgyűlési ...

Az utóbbi hónapok és a közeljövő egyik legforróbb politikai ügye a médiatörvény, illetve most már inkább a Szlovén ...

A járvány miatt egyre szegényesebbé válik a kulturális, a közösségi és a társasági életünk. Ebben a furcsa, feje ...

A Pajta bisztró séfjének múzsája az őrségi táj
Az egyszerű többségi választás mellett
A nemzetiségi programokat még nem érinti, de…
A sport maga az élet
 

A Dél-Pannon régió komplex bemutatása

delpannon1916Pénteken mutatták be a Bánffy Központban a Kárpát-medence határmenti régióit tárgyaló nagyszabású tudományos vállalkozás 13. kötetét, melyben Szlovénia és Horvátország kapott helyet. A kutatás jellegéről, a kiadvány szerkezetéről a kötet készítői és szerkesztői beszéltek a helyi tudományos társaság rendezvényén.
Az est vendégei – dr. Nagy Imre címzetes egyetemi tanár, geográfus, dr. Rácz Szilárd kutató, a MTA regionális intézetének titkára és dr. Bokor Béla egyetemi tanár, a Határon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke – részletesen is beszámoltak a kutatás eredményeiről, a régió specifikumairól.
Dr. Zágorec-Csuka Judit, az est moderátora a kötet hiánypótló jellegére is utalt, majd felkérte a vendégeket, szóljanak annak fejezeteiről.
Bokor Béla a kötetben, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Regionális Kutatóintézete és a Dialóg Campus Kiadó gondozásában 2013-ban megjelentetett 550 oldalon bőséges irodalomjegyzékkel tárja fel Dél-Pannónia térségének összetett területi komplexumát. A kötet szerkesztője Hajdú Zoltán, az MTA doktora, egyetemi tanár, a Pécsi Regionális Kutatások Intézetének tudományos tanácsadója volt. A szlovéniai Muravidéket tárgyaló részhez dr. Hagymás István és dr. Zágorec-Csuka Judit is mint szerzők járultak hozzá. A monográfia átfogó képet ad vidékünkről, a Muravidékről is, amely része a Dél-Pannónia régiónak.
Dr. Nagy Imre a kötet és a fejezet részletes bemutatója után a tavalyi USA-beli tapasztalatairól is beszámolt, melynek keretében az amerikai–mexikói határon kutatta a határzárat. Ennek kapcsán a menekültkérdést is érintette, kiemelve, hogy nagyságrendjében, jellegében alig összehasonlítható az amerikai és az európai példa. Majd a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságfejlesztési stratégiájáról szólt, melynek elkészítésében ő maga is részt vállalt.
Dr. Bence Lajos, a muravidéki tudományos társaság elnöke a zárszóban üdvözölte a rólunk is szóló könyv időszerűségét és jövőbe mutató gazdasági aktualitásait, kiemelve a hazai tudományos élet képviselőinek szereplését a könyvben, amely a „visszajelzés” miatt is fontos, ugyanis megtörténik, hogy a rólunk szóló kiadványokban a közösség csak interjúalanyként van jelen. Végül a szép számú, pedagógusokkal is kibővített közönség nevében is megköszönte a kézhez kapott ajándékpéldányokat.
MCSi Design