kele
perec1
garas1
64. évfolyam
22. szám
Megjelenés:
2020. 06. 04.
kiscim2220

A Lendvai Nyugdíjasok Egyesületének márciusi tisztújító közgyűlésén Varga Aleksander került a községben a legtöbb tagot ...

A hosszúfalui Spárganap népszerű termelői, gasztronómiai eseménnyé nőtte ki magát az évek folyamán. Most hétvégén – ...

– A Népújság előző számában megjelent hírt az igazgatói lemondásomról pontosítanám: közöttem és az alapító között – a ...

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójával, Soós Mihállyal a koronavírus-járvány miatti kulturális kiesésről ...

Folytatni kell a sikeres működést
Hétvégén lett volna a Spárganap
Mocsnek nem hosszabbít szerződést a ProFuturánál
Lesznek táborok, kisebb események
 

A Dél-Pannon régió komplex bemutatása

delpannon1916Pénteken mutatták be a Bánffy Központban a Kárpát-medence határmenti régióit tárgyaló nagyszabású tudományos vállalkozás 13. kötetét, melyben Szlovénia és Horvátország kapott helyet. A kutatás jellegéről, a kiadvány szerkezetéről a kötet készítői és szerkesztői beszéltek a helyi tudományos társaság rendezvényén.
Az est vendégei – dr. Nagy Imre címzetes egyetemi tanár, geográfus, dr. Rácz Szilárd kutató, a MTA regionális intézetének titkára és dr. Bokor Béla egyetemi tanár, a Határon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke – részletesen is beszámoltak a kutatás eredményeiről, a régió specifikumairól.
Dr. Zágorec-Csuka Judit, az est moderátora a kötet hiánypótló jellegére is utalt, majd felkérte a vendégeket, szóljanak annak fejezeteiről.
Bokor Béla a kötetben, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Regionális Kutatóintézete és a Dialóg Campus Kiadó gondozásában 2013-ban megjelentetett 550 oldalon bőséges irodalomjegyzékkel tárja fel Dél-Pannónia térségének összetett területi komplexumát. A kötet szerkesztője Hajdú Zoltán, az MTA doktora, egyetemi tanár, a Pécsi Regionális Kutatások Intézetének tudományos tanácsadója volt. A szlovéniai Muravidéket tárgyaló részhez dr. Hagymás István és dr. Zágorec-Csuka Judit is mint szerzők járultak hozzá. A monográfia átfogó képet ad vidékünkről, a Muravidékről is, amely része a Dél-Pannónia régiónak.
Dr. Nagy Imre a kötet és a fejezet részletes bemutatója után a tavalyi USA-beli tapasztalatairól is beszámolt, melynek keretében az amerikai–mexikói határon kutatta a határzárat. Ennek kapcsán a menekültkérdést is érintette, kiemelve, hogy nagyságrendjében, jellegében alig összehasonlítható az amerikai és az európai példa. Majd a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságfejlesztési stratégiájáról szólt, melynek elkészítésében ő maga is részt vállalt.
Dr. Bence Lajos, a muravidéki tudományos társaság elnöke a zárszóban üdvözölte a rólunk is szóló könyv időszerűségét és jövőbe mutató gazdasági aktualitásait, kiemelve a hazai tudományos élet képviselőinek szereplését a könyvben, amely a „visszajelzés” miatt is fontos, ugyanis megtörténik, hogy a rólunk szóló kiadványokban a közösség csak interjúalanyként van jelen. Végül a szép számú, pedagógusokkal is kibővített közönség nevében is megköszönte a kézhez kapott ajándékpéldányokat.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben