kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118

A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet ...

A szlovén kormány a napokban az előzetes nemzetiségi tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva, és nem utolsó sorban az ...

Az Állami Választási Bizottság döntése alapján az idei parlamenti választásokon megszűnnek a külön nemzetiségi ...

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Szabó Lívia, az MMÖNK ...

Chagall fényében
Nem vették figyelembe a kisebbség tiltakozását
Megszűnnek a külön nemzetiségi választási bizottságok
Megjelent a gazdaságtámogatási pályázat
 

Lassú növekedés a diákok számában

info07182A pénteki és szombati információs napokon a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában a szép számmal összesereglett szülőkből és leendő diákokból álló érdeklődőket Hajdinjak Prendl Silvija igazgató köszöntötte az iskola amfiteátrum-termében.
Az igazgató kifejtette: az iskola nyelvek és nemzetiségek ütközőpontján helyezkedik el, ezért már a kétnyelvűséget is kinőtte, hiszen már most is több nyelven és nyelvet is oktatnak a tanítás folyamatában. A szakiskolai képzésről elmondta: az elmúlt években – s nem kimondottan a hároméves képzésben – mód nyílt külföldi szakmai gyakorlatra is, s ezzel együtt a nyelv és a kifejezéskészlet bővítésére. Idén is lehetőség lesz arra, hogy az úgynevezett hiányszakmára jelentkezők ösztöndíjban (havi 100 euró) részesüljenek, ami független a család szociális helyzetétől, tehát mindenkinek jár. Az inasképzésre ennek előkészületei miatt (a munkavállalókkal való egyeztetés, a honorálás és a munka utáni juttatások előkészületei) most még nem lehet jelentkezni, de a következő években erre is mód nyílik. Ez elsősorban a mechatronikai műszerész és a fémmegmunkáló programban várható. A gyakorlati munka vállalatoknál folyik majd, s szerződéses alapon az itt elvégzett munka talán juttatás is jár majd.
info0718A közös előadás meghallgatása után a tanulók a tanárok kíséretében a tantermekben és laboratóriumokba folytatták a „terepszemlét”, ahol a különböző szakokhoz köthetően az oktatás gyakorlati munka részével ismerkedtek.
Jelenleg az iskolának 237 diákja van, az előző évekhez viszonyítva lassú növekedés jellemző az utóbbi három évben. A 16 programból 13-at kiviteleznek jelenleg 20 tagozatban. A gimnáziumi oktatás korszerűsítésében a többnyelvűség irányelvei kerülnek előtérbe. A sportprogram is fejlesztésen esik át, a helyi környezet szakembereinek és az érdekelt nyilvánosság bevonásával.
 
info lara0718
Lebar Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI: – Azért jöttem ma ide, hogy megismerjem a gimnáziumi programot, hiszen itt szeretném folytatni a tanulmányaimat. Még nincs határozott elképzelésem a leendő szakmámat, hivatásomat illetően, erről a következő négy évben bőven lesz még alkalmam gondolkodni. Mivel nagyon kötődöm Lendvához és a vidékhez, ezért a ma délutáni, illetve holnap délelőtti lehetőségeket más iskolákban kihagyom.
 
info dora0718
Koša Dóra, 1. Sz. Lendvai KÁI: – Eljöttem, hogy megismerjem a Lendvai Kétnyelvű Középiskolát, mert a gimnáziumi program érdekel elsősorban. Hosszú távon pszichológiát szeretnék tanulni, de ehhez is feltétel a középiskola elvégzése. Hogy miért éppen Lendván? Mert nagyon szeretem a magyar nyelvet, ezt a magyar szavalóversenyeken és más vetélkedőkön is bizonyítottam.
MCSi Design