kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118

A múzeumok világnapján, május 18-án a lendvai Galéria-Múzeunbam megnyílt Marc Chagall, a 20. századi képzőművészet ...

A szlovén kormány a napokban az előzetes nemzetiségi tiltakozásokat figyelmen kívül hagyva, és nem utolsó sorban az ...

Az Állami Választási Bizottság döntése alapján az idei parlamenti választásokon megszűnnek a külön nemzetiségi ...

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Szabó Lívia, az MMÖNK ...

Chagall fényében
Nem vették figyelembe a kisebbség tiltakozását
Megszűnnek a külön nemzetiségi választási bizottságok
Megjelent a gazdaságtámogatási pályázat
 

Mind megették – vagy felfüstölték

diszno0618Szombaton Pártosfalván hagyományos disznóvágásra várták az érdeklődőket. Az eseményt immár negyedik alkalommal szervezte meg közösen az Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület, a Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség és a magyarszombatfai önkormányzat.
Egy tányér kocsonya és egy kupica pálinka – aki egy ilyen reggelire nemet mond, az inkább ne fogja a disznó farkát! Pártosfalván ez elő sem fordulhatott, mert aki a falusi „ünnepen” részt vett, az mind gyakorlott a disznóölési munkákban, és nem mondana nemet az áldomásra, sem a jó ételekre. De mégsem az volt a lényeg, hogy ki mennyire jártas vagy kinek mihez szokott a gyomra. Sokkal fontosabb volt a közös program a határon túli magyar szomszédokkal, a találkozás a helyi és a távolabbi barátokkal.
Miután az udvar hátsó részében a 245 kilós jószágot leölték, a vérét felfogták, s a vérből az asszonyok vérmálét készítettek, egy részét pedig megsózták és félretették a hurkához. A sertést szalmán megperzselték, majd jöhetett a „fürösztés”. A kormos bőrt alaposan feláztatták, késsel lekapargatták, majd amikor tiszta lett, megkezdődött a sertés szétbontása.
A hentesmunkát Nemec Janez végezte Bagonyáról. Segítői akadtak bőven, így a munka folyamatos volt. A fejet tisztítás után abálták hurkaalapanyagnak, a sonkákat pedig félretették, hiszen azok majd a füstölőbe kerülnek. A májat azonnal a konyhába vitték, ahol az asszonyok elkészítették az ebédhez. A többi húst pedig részeire bontották, azon a módon, ahogy ezen a vidéken szokás.
Az asszonyokra is nagy feladat hárult, hiszen először az ebédet, később pedig a disznótoros vacsorát kellett megfőzniük. Sürögtek-forogtak, mindenki tudta a dolgát. Ebédre resztelt máj és pörkölt, vacsorára káposzta, pecsenye, hajdinás véreshurka és töpörtyű – vagy ahogy Pártosfalván mondják, csörge került a vendégek elé.
Ha igaz, amit mondanak, akkor száz embert fogadott a kultúrház aznap este a disznótoros vacsoránál. És hogy az elvégzett munkát illőn megünnepeljék, még muzsikás is érkezett.
MCSi Design