kiscim1618
 

Összefogással a református egyház templomáért

templom0218Egy templom a jelen és a jövő számára épül. Olyan hely, ahová az ember lelke megnyugodni tér be. Szentlászlón egy olyan vallási közösség működik, ami példaértékű kitartással, adakozással és önkéntes munkával képes volt megvalósítani az álmát. A templom felújításáról, a kialakított külső és belső tér református jegyeiről Bódis Tamás helyi lelkész és Kócán Géza, a református egyház világi elnöke mesélt.
A szentlászlói református közösségnek mindig is vágya volt, hogy a faluban új templomuk épüljön. 2008-ban, amikor a falunak új lelkésze lett Bódis Tamás személyében, a presbiterekkel újra átgondolták a templomépítés lehetőségeit. Ám hamar kiderült, hogy ez az álom megvalósíthatatlan. Egyetlen lehetőség maradt, hogy azt a templomot alakítsák át, ami a rendelkezésükre állt. 2010-ben hozzáfogtak a tervezéshez. Eltökélt szándék, szorgalmas és kitartó munka, valamint egy követhető vízió eredményeként 2017-re teljesen megújult a templom.
– Kócán Géza volt az a személy, aki már akkor olyanak látta a templomot, amilyennek mára elkészült – mondja a lelkész. – Géza akadémiát végzett rajztanár és grafikai tervező, s így több évtizednyi munkahelyi tapasztalatait felhasználva már kész tervekkel állt elénk – mondja, majd Gézára tekint, hogy ő folytassa. – Amikor megrajzoltam a templom reformációját – mosolyodik el Géza a találó kifejezésen –, vagyis a templom átalakításának tervét, már hittem abban, hogy ezek a tervek megvalósulhatnak. A munka megkezdése előtt viszont hosszas hivatali ügyintézés vette kezdetét. Ugyanis még házszáma sem volt a templomnak, illetve a telek tulajdonjogát is tisztázni kellett – emlékszik vissza.
Kihívattak két építészmérnököt, akik Géza tervei alapján adtak árajánlatot. A számok azonban magukért beszéltek, és akkor már tudták, ennyi pénzük nem lesz. – Apránként, lépésről lépésre kezdtünk hozzá a felújításhoz. Magyarországi pályázati pénzekből, a református és a katolikus hívek hozzájárulásából, a helyiek és az elszármazottak adományaiból és az ide látogatók adakozásából dolgoztunk. Mindenről pontos elszámolást készítettünk, amit a közösséggel is megosztottunk. És mindenről a presbiterekkel való előzetes egyeztetés alapján döntöttünk. Elnyertük az emberek bizalmát és az anyagiak mellett nagyon sok ember önkéntes munkájára is számíthattunk – mondja hálásan a lelkész, majd a legfontosabb munkálatokról szól.
Első lépésként a harangtornyot javíttatták meg és a harangszerkezetet, utána a szigetelés következett. A villanyvezetékek és a tetőcsere után pedig a bejáratot helyezték át a templom elejébe; korábban közvetlenül az útra nyílt a templomkapu.
– A belső átalakításnál Géza arra is figyelmeztetett minket, hogy ez egy fiatal templom (1967-ben épült), és nem egy ősi épület, mint például a szentgyörgyvölgyi vagy a kercaszomori. Ezért igyekeztünk egyfajta modernitást is belevinni az épületbe. A belső tér egyszerűségét szépen kiemeli a fa padlózat és a karzat. A székekre királykék kárpit került, az új ablakok pedig valódi díszei lettek a templomnak – mondja a lelkész.
Karzata sem volt korábban a templomnak, ezzel a befogadóképességet is növeli tudták. Mivel a bejárat is bővült, szükség esetén ott is le tud ülni még tíz ember, így a templomban ma több mint hetvenöt ember is kényelmesen elfér. A beltér mellett a templom külső környezetére is igyekeztek odafigyelni. Azt a célt kívánták elérni, hogy a templom teljes egészében olyan hely legyen, ahová jó megérkezni, meg lehessen állni beszélgetni, egy vonzó tér fogadja a betérőt.
 
 
A külső jegyeknél például a kakas-szimbólumot használták, ami arra emlékeztet minket, hogy ne tagadjuk meg az Úr nevét úgy, ahogy Péter tette. A téren tavaly felállították a Kálvin szobrot – szintén Géza ötlete nyomán –, így a tér funkciót is nyert. A turisták számára elhelyeztek egy információs táblát, illetve felírták a homlokzatra, hogy református templom. – Úgy gondolom, a település arculatába szépen beilleszkedik a templom – folytatja Bódis Tamás, és elmagyarázza, hogy a református kegyesség nem nagyon enged meg díszítéseket, így a templom belsejét teológiai vonatkozásában kellett továbbgondolni. – Ami megengedett, az legtöbbször a növényi motívum; időnként megjelennek az apostolok szimbólumai, az angyal-, oroszlán-, bika- és sas-motívum. De elsősorban a teremtett világból vett minták érvényesülnek. A protestáns kegyesség közül a református elsődlegesen a szentírásra teszi a hangsúlyt, és minden, ami az igéről elveszi a figyelmet, az számunkra rossz. Ezért a motívumokkal visszafogottan bántunk. A szimbólumok közül a bárány, a kenyér, a kehely és a csillag az, amelyek a legfontosabbak. A csillag a betlehemi csillagot jelenti, így a csillár felett kapott helyet, míg a bárány Krisztus képe, ami a címerben található meg dominánsan. A címer is Géza munkáját dicséri. Bibliai feliratokat is használtunk, két magyar, illetve egy szlovén feliratot helyeztünk el. És áll a három zászló, a szlovén, a magyar és az Őrségi Református Egyházmegye zászlója, ami azért került oda, mert szervezetileg ez a rész az Őrséghez tartozott, és ma az egyházmegye gondoskodik a muravidékiekről.
Az új ablakoknál is fontos volt, hogy megfeleljenek a református előírásoknak. Arra kellett odafigyelniük, hogy kifelé ne lásson az ember, ezért színezett üveget használtak. – Ónémet színes üveget rakattunk, ami a templom belsejének is egy meleg érzetet ad, és kilátni sem lehet – magyarázza el Géza bácsi. – De az ablakok díszítése is érdekes, azt pedig egy speciális festékkel nyomtatták az üvegre. Ez sokkal olcsóbb, mint a színes üveg, és az épület jellegéhez is jobban illik – magyarázza, majd a lelkész egészíti ki a gondolatot: – Mindennél, amit csináltunk, igyekeztünk odafigyelni az anyagválasztásra, hogy időtálló legyen, mivel az ember templomot nem magának, hanem több generációnak előre tervez. A jövő mellett pedig legalább olyan fontos a múlt is, így a régi bejáratnál egy olyan helyiséget alakítottunk ki, ahol elhelyeztük a régi emlékeket, az egykori konfirmációs képeket a falon, a könyveket, amik fontosak számunkra. Ez egy olyan része a templomnak, ami a múltról és a közösségről is beszél. Szentlászló és a református egyház megérdemli, hogy legyen egy kellemes templomunk – zárta gondolatait a lelkész.
MCSi Design