kiscim1618
 

A községi közüzemi szolgáltatásokról

lekozseg01181Lendva Község Tanácsa a tavalyi utolsó ülésén első olvasatban megvitatta a 2018-as községi költségvetést és elfogadta a községi közüzemi szolgáltatási programok javaslatát. Ezek nem hoznak nagyobb változást sem a hulladékgyűjtés, sem a vízellátás területén, de utóbbi esetében némileg emelkedik az ár.
A 2018-as költségvetés tervezete szerint a bevételek 13 millió eurót tesznek ki, a kiadások pedig 17 milliót. A kiadások között a fejlesztést szolgáló beruházási tételek értéke mintegy 8 millió euró, ami a kiadások 48,5 százaléka, és túlnyomó részben hazai és EU-s pályázatfüggők ezek a tételek. Ennek ellenére Balažek Anton polgármester a büdzsét bár merésznek, de megvalósíthatónak tartja. A beruházásoknál idén saját forrásból 3,5 millió euróra támaszkodnak, de a község jó esélyekkel indul a pályázati források megszerzéséért. A költségvetés második olvasata az ülésen elhangzott és a nyilvánosság köréből tett javaslatok alapján készül majd el.
lekozseg01182Annak ellenére, hogy a muravidéki vízvezeték „A” alrendszeréhez tartozó községek vízdíja azonos (0,5161 euró/köbméter), a vízszolgáltatás ára a különböző hálózati díjak miatt eltérő lehet. A hálózati díj Lendván az elfogadott javaslat szerint január 1-től 3,634 eurót tesz ki, de a község által biztosított hétszázalékos támogatás mellett ez 3,20 eurót jelent, ami összességében viszont mégis némi drágulást okoz.
A tanács megerősítette a kommunális hulladékgyűjtés és -szállítás ez évi tervét is. A szolgáltatást végző Öko-Park Kft. idén még több figyelmet szentel a polgárok felvilágosítására, hiszen csökkenteni kívánja a fekete kukákban lerakott hulladék mennyiségét. A hulladékgyűjtési és -szállítási rendszerben ezen kívül egyelőre nincs változás. A kft. terveiben szerepel a hulladéküveg gyűjtése a háztartásoknál, ami az öko-szigetek beszüntetését jelenti. Az Öko-Park Kft. új hulladékszállító kamion vásárlását és a hosszúfalui hulladékgyűjtő központ nyitvatartási idejének módosítását is tervezi.
MCSi Design