kiscim1618
 

Az anyaország további 4,2 millió euróval támogatja

akademia01181A Muravidéken egy éve indult el az a nagyszabású projekt, amelynek keretében Lendván egy modern labdarúgó utánpótlás-nevelő központ és középiskolai kollégium épül. A 2017-es év végére pedig eldőlt, hogy a beruházás két helyszínen, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola mögötti, valamint a Lipa Szálloda melletti területen valósul meg. Az év végén érkezett a hír, hogy a beruházást Magyarország további 4,2 millió euróval támogatja.
Amint már korábban beszámoltunk róla, az anyaország a labdarúgó-akadémia és a kollégium megépítésére 2016-ban kétmillió euró támogatást hagyott jóvá. Több hónapos egyeztetés után a nyár elejére elkészült az akadémia szakmai terve, majd eldőlt az is, hogy a központ nem önálló intézményként, hanem a Nafta 1903 Labdarúgóklub keretén belül működik. Erről Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke lapunknak elmondta, hogy a Nafta 1903 klub szakmai szervezetként, mint harmadik személy kapcsolódott be a projekt kivitelezésébe. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel megkötött szerződés ezzel háromoldalúvá vált, de a projekt tárgya nem módosult.
akademia0118 feriMivel év közben világossá vált, hogy a profi utánpótlás-nevelési központ létrehozására a rendelkezésre álló összeg nem lesz elegendő, a magyar kormány az elmúlt év végén további 1,3 milliárd forintot (4,2 millió eurót) biztosított a beruházás befejezésére, amelynek megvalósítási határideje 2019 vége. Míg az első támogatási csomagban a központ működtetésére nem jutott forrás, az új keretből erre is jelentős összeg áll rendelkezésre.
A beruházás az év végéig még nem kezdődött meg, de Horváth elnök kifejtette, a projekt ütemezése nem tolódott el: – Az utánpótlás-nevelési központ alaprendszerét megfontoltan kellett felállítani, annak értelmében, hogy a jövőben a működése megfelelő legyen. Ősszel magasabb minőségi szinten elindult már az utánpótlás-nevelés, az öttagú edzői stáb szakmai vezetését Szabó II. Zsolt látja el.
akademia0118 buszAmint az elnöktől még megtudtuk, a muravidéki magyar önkormányzat a támogatásból kizárólag az utánpótlás számára új szereléseket, kapukat és edzési kellékeket vásárolt, valamint kettő kisbuszt szerzett be: – Az első lépések jó irányba haladnak, és az lenne a szerencsés, ha a tél folyamán sikerülne megerősíteni a 15, 17 és 19 éves csapatokat és biztosítani az esetleges feljutási selejtezők eredményességét.
Az elnök hozzátette, a projekt két helyszínen valósul meg, és az idei év végéig az első projektcsomagban vállaltakat december végéig zökkenőmentesen megvalósítják: – Követni kell viszont a célt, hogy az akadémia zökkenőmentes munkájához egy állandó jellegű, fix működési támogatást kell biztosítani.
Ami az akadémia oktatási részét illeti, Horváth Ferenc elmondta, az oktatási minisztériummal még folynak a tárgyalások. A kettő egymás nélkül tud működni: – Egy hosszú távú folyamatról van szó, amelyben az alapok lerakása kezdődött meg, és ezt kell folytatni.
akademia0118 kocsKocsárdi Gergely, a Nafta 1903 klubigazgatója a beruházással kapcsolatban kérdésünkre kifejtette, a labdarúgó-akadémia projekt két részre oszlik, a megvalósítása pedig tavasszal kezdődik el. A kisebb értékű beruházás – két kisebb méretű, világítással felszerelt műfüves pálya – a középiskola mögötti területen épül meg. Januárban az engedélyek kiváltása történik meg, majd az építkezés is megkezdődik. Amennyiben az időjárás is lehetővé teszi, a pályák tavasszal átadásra kerülhetnek: – Olyan koncepcióval jönnek létre tavasszal a pályák, hogy a középiskola testnevelésóráin elsősorban a sporttagozat diákjai használják majd ezeket, délutánonként pedig a fiatalabb korosztály edzéseire lesz alkalmas. A projekt másik része nagyobb volumenű és még tervezés alatt áll. A Lipa szálloda melletti területen épül meg a modern utánpótlás-nevelő sportközpont, ahova kettő élőfüves és egy műfüves nagyméretű pályát tervezünk világítással és egy lelátóval. Emellett egy olyan épületegyüttes épül meg, amelyben öltözők, irodahelyiségek, konditerem, tanterem, öltözők lesznek annak érdekében, hogy ott modern utánpótlásképzés legyen biztosítható. Az építkezés megkezdésének reális időpontja nyárra tehető.
A klubigazgató szerint a beruházással minőségi labdarúgóképzés indul el, ami fejlesztheti a térség futballját, annak népszerűségét, ehhez pedig megfelelő infrastruktúra szükséges. Ebben a formában a működés két éven belül valósul meg, jelenleg pedig az utánpótláscsapatok versenyszínvonalának emelése élvez elsőbbséget. Ha idén nem is, de a 2018/19-es idényre célkitűzés lesz feljutni az országos ligába. Míg az utánpótlásnál szakmai szempontból is átmeneti jellegű lesz a 2017/18-as idény, amikor a gyermekek toborzásán is dolgoznak, az idei nyártól már célzottan minőségi igazolások kezdődnek. Ennek értelmében az edzői kar szakmai színvonalának emelése folyamatosan zajlik majd, a nyáron pedig egy újabb edző érkezését is tervezik. A központban a kiemelten tehetséges gyerekekkel való foglalkozásra összpontosítanak a jövőben, a tehetségeket igyekeznek felkutatni a környéken. Amikor pedig a gyerekek képzésével egy minőségi versenyfolyamatot érnek el, rövid időn belül tudnak majd a környékbeli kluboknak is játékosokkal segíteni. Ezért a Nafta minden egyesületben az együttműködő partnert keresi. Amint a klubigazgató még elmondta, a klub ilyen jellegű felépítése egy hosszú folyamat, amelynek arculatán is dolgozni kell. Hogy jó irányba haladnak a munkával, néhány helyi vállalkozó jelzett támogatása is bizonyítja.
MCSi Design