kiscim1618
 

A Muravidék egységes idegenforgalmáért

desztinac51172A Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa legutóbbi ülésén ismét tárgyalta a Regionális Fejlesztési Desztináció (RDO) létrehozását. Az RDO a gazdaság és a civilszféra partnersége alapján a régió idegenforgalmának egységes népszerűsítéséről, értékesítéséről, hálózati rendszerbe való kapcsolásáról szólna. A megvalósításhoz és a működtetéshez pedig a községek pénzbeli hozzájárulása szükségeltetik bizonyos kulcsok alapján.
A szlovén fenntartható idegenforgalmi stratégiában a Termál Pannon Szlovénia (Termalna panonska Slovenija), azaz a Muravidék a tíz vezető desztináció között található. Az RDO létrehozásának kezdeményezése nem új, a projektről már az előző finanszírozási időszakban is tárgyalt a hajdani RRA Mura Regionális Fejlesztési Ügynökség. Akkor a javaslat éppen a községek finanszírozási hányadának rendszere miatt vallott kudarcot. A mostani kezdeményezés szerint az RDO szervezethez az érdekelt községek, gazdasági szereplők, jogi személyek, egyesületek stb. önkéntes alapon társulhatnak.
desztinac51171Mint azt Šoster Goran, a Prlekija Fejlesztési Ügynökség igazgatója ismertette, az RDO hálózat működéséhez, tevékenységéhez a tagsági díj jelentene forrást, ennek mértéke viszont a társult tagok számától függ. A jelenlegi számítás szerint ez községenként egységesen 500 eurót tenne ki. Ezen kívül a községek egy centet fizetnének be a vendégéjszakák után és 10 centet a polgárok száma alapján. Az ügynökség számítása szerint így 30 ezer euró gyűlne össze éves szinten. A kezdeményezést a fejlesztési régió tanácsa meghallgatta, de a beleegyezését még nem adta meg hozzá, előtte ugyanis ki kívánja kérni az RDO szereplőinek véleményét (községek, vállalatok, vállalkozók, Muravidéki Turisztikai Szövetség, egyesületek...), hogy lássák az RDO programjának megvalósításához a megfelelő együttműködési formát. Ennek kidolgozásával Šostar Gorant, a kezdeményezés beterjesztőjét bízták meg. A terv elkészítési határideje 2018. március 1.
MCSi Design