kiscim1618
 

Meseerdő-varázs Dobronakon

meserdo5117Mézeskalács- és fenyőillat, fények és díszek, amerre a szem ellát, karácsonyi hangulat és egy alkalom az adakozásra. Ilyen élményt nyújt a dobronaki Meseerdő, ahol összesen huszonnégy karácsonyfa tekinthető meg.
A Meseerdő névvel illetett karácsonyfa-kiállítást Dobronak Község, a dobronaki magyar önkormányzat, illetve a helyi idegenforgalmi intézet első ízben szervezte meg. A cél az volt, hogy összehozzák a községben működő egyesületeket, családokat, örömöt okozzanak a polgároknak és a faluba ellátogató érdeklődőknek. A kellemeset és a szépet összekötötték egy remek kezdeményezéssel is, hiszen a rendezvény keretében önkéntes pénzadományokat gyűjtenek a muraszombati kórház gyermekosztályának.
A művelődési ház aulájában vasárnap délelőtt tizenegy órakor nyílt ki a Meseerdő kapuja. Összesen huszonnégy karácsonyfa öltözött díszbe. Egyesületek, intézmények, magánszemélyek és vállalkozók bizonyították be, mennyire sokszínű és milyen ötletes lehet a karácsony.
Dobronakról a kulturális és hagyományőrző egyesületek mellett többek között a nyugdíjas egyesület, a fociklub, a tűzoltók, az iskola és az óvoda is állított egy-egy fenyőt, de kézművesek, magánszemélyek és egész családok is közreműködtek. A falun kívülről is csatlakoztak kiállítók, mint a zsitkóci és a radamosi kultúregylet, a Mesés Hetés, a szentlászlói Alvárium, a muraszombati Baráti Kör és az MNMI.
A fenyők közt sétálva pedig csak ámulhatunk, hogy mennyi alkotókészség rejlik a készítőkben. Nem csak sokszínű, de rendkívül kreatív alkotások születtek. Az egyesületek igyekeztek saját magukat is megjeleníteni a fenyőkön, így kerülhetett például a tűzoltók karácsonyfájára tűzoltócső és -sisak, a fociklub fenyőjére számozott papírmezek, a Mesés Hetés fotódíszeivel pedig egy-egy eseményre emlékezhetünk. A legkiválóbb népművészeti alkotások sem maradtak el. Csuhédíszek, horgolt, varrt díszek, fából készült figurák és mézeskalácsok csüngnek a fákon. A karácsonyfát formázó mézeskalácsfalu, az orchideafa, a lécekből összeállított modern fenyő mind-mind említésre méltó, de főként megtekintésre való! Tehát van miben gyönyörködni. A látogatók pedig a legszebbnek ítélt fenyőre le is adhatják a szavazatukat. Csak tudjanak választani!
A kiállítás már a nyitás napján vonzotta az érdeklődőket, advent harmadik vasárnapján kitűnő családi programként debütált. Az ünnepek előtt még december 23-ig, 11–18 óráig van idő megtekinteni. Majd karácsony másnapjától, 26-ától 30-áig újra kinyitja kapuit a Meseerdő a látogatók előtt.
A záró rendezvényre 30-án 17 órakor kerül sor, amikor kihirdetik a legtöbb szavazatot elnyert fa alkotóját. A nyertes fa készítője ajándékban részesül, illetve ő fogja átnyújtani az összegyűjtött jótékonysági pénzt a muraszombati kórház gyermekosztályának.
MCSi Design