kiscim1618
 

A Muravidéken az ivóvízellátásra fókuszálnak

fejltanacs5017Az EU kohéziós fejlesztési eszközeiből a kvótarendszer alapján a Muravidék 48 millió euró fejlesztési támogatásban részesül. Az összeget a regionális fejlesztési megállapodás második felhívása alapján osztják fel a különböző projektekre. Elsőbbséget mindenképpen a muravidéki vízvezeték-hálózat befejezése kap.
A Muravidék készül a regionális fejlesztési megállapodás második felhívására, így a múlt héten a témakört tárgyalta a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa és a Muravidéki Regionális Fejlesztési Tanács is. A fejlesztési célokat és prioritásokat a testületen belül tárgyalták a polgármesterek, a gazdaság és a civilszféra képviselői. A Muravidékre a 2014–2020-as időszakban 48 millió eurós kohéziós regionális fejlesztési támogatás érkezhet, a támogatásokat a regionális fejlesztési projektekkel lehet lehívni. A regionális fejlesztési megállapodás második felhívására készülve a régió két fejlesztési testülete a már az első felhívásra elkészített és megerősített projektcsomagból jelöl ki fejlesztéseket. A mintegy 60 millió euró összértékű projektekből az első meghívásos felhíváson csak egy program kapott támogatást, ez is mindössze hárommillió euró volt a Natura 2000 környezetvédelmi céljaira.
Mindkét szervezet egyetértett abban, hogy az ivóvíz biztosításának érdekében mielőbb be kell fejezni a muravidéki vízvezeték-hálózat B (Goricskó) és C (Ljutomer) alrendszerét. A projekt megvalósításához mintegy 33 millió euró szükséges. A két tanács támogatta még a vállalkozásserkentő, illetve az ipari zónák fejlesztésére összpontosító terveket, valamint a Vállalkozva a vállalkozásba elnevezésű projekt folytatását (5,5 millió euró). A második felhívásra továbbítják a kerékpárút-hálózat építésének projektjét is (2,8 millió euró). Mindkét testület bízik abban, hogy a projektek támogatást kapnak, annak ellenére, hogy idén a regionális fejlesztés fő irányvonala a szennyvíz kérdésének megoldása, a csatornavezetékek építése lesz.
MCSi Design