kiscim1618
 

Ismét csökkentették a költségvetést

nhodos50171A múlt héten a Hodos Községi Tanács 18. rendszeres ülésén elfogadták a folyó év harmadik költségvetési módosítását, illetve tárgyaltak a vízellátás 2018-ban tervezett beruházásairól is.
Ahogy az ülést levezető polgármester, Orbán Lajos felvázolta, a rendszeres tanácsülések közötti időszakban két alkalommal is rendkívüli ülésen ült össze az önkormányzati testület, így a napirend meghatározása után ezen ülések jegyzőkönyveit erősítették meg. Az említett üléseken többek között megszavazta a testület a községi kommunális közvállalat 22 ezer eurós feltőkésítését – pályázati okokból volt rá szükség –, illetve döntött az államtanácsi jelöltekről, a későbbiekben egyébként mandátumot is szerző Marjan Maučecet támogatva. A hodosi tanácstagok támogatásukról biztosították Klaudia Šek Škafart is, akit a Muraszombati Regionális és Tanulmányi Könyvtár igazgatói posztjára javasoltak.
hodos50172A jegyzőkönyvek megerősítése után a tanács át is tért a 2017-es költségvetés harmadik módosítására. Az év elején a testület még 630 ezer euró bevétellel számolt, majd ezt áprilisban 624, augusztusban pedig 611 ezerre módosította. A mostani módosítással még nagyobb csökkentést, 558 ezer eurós bevételt terjesztett elő a polgármester. Orbán Lajos a tanácstagoknak elmondta, számos olyan projektet terveztek, amelyekre nem folyt be a várt összeg, többek között ilyen a „Leader projekt” keretein belül tervezett szállásbővítés az ifjúsági központban. Természetesen a projektet megvalósítják, de nem született még meg a végzés, így a 2017-es évben az összegek sem folyhatnak be a községi költségvetésbe. Elmaradt a község tulajdonában lévő ingatlanok tervezett értékesítése is, projektterv hiányában a temetőbe tervezett urnafal építése, illetve mesterhiány miatt a kapornaki tűzoltóotthon őszre tervezett vakolása is. Mindezek a következő évben kerülnek megvalósításra. A költségvetés bevételi oldalán tapasztalt csökkenés miatt természetesen csökkentek a kiadási tételek is, ezek összesen 546 ezer eurót tesznek ki. A tanács egyhangúlag elfogadta a költségvetés-módosítást.
Az ülésen szó esett a községben 2018-ban tervezett vízellátási beruházásokról, karbantartásokról, javításokról, cserékről, amelyek több tízezer eurós tételt jelentenek majd a költségvetésben, amennyiben megerősíti majd ezt a községi tanács a jövő évi költségvetés elfogadásával. Az ülésen az érvényes törvényekkel szinkronba hozva elfogadták a telekhasználati díjról szóló rendelet módosításait, majd kiszabták a jövő évre szóló pontértékeket, amelyek nem jelentenek drágulást a polgároknak.
Végül a tanács úgy döntött, a nemzetiségi önkormányzattal közösen finanszírozza az óvodában az új lepedővásárlást, illetve a sali hulladékgyűjtő központban egy kamera felszerelését.
MCSi Design