kiscim1118
 

Leaszfaltozták az újtamási utat

ujtamas49171A Lendva-hegy újtamási részén lévő kavicsos utat 2014-ben az eső szinte teljesen elmosta, autóval az Újtamás ezen részén szinte lehetetlenné vált a közlekedés. A több probléma megoldását is tartalmazó civilpetíció követelései közül az egyik már megoldódott: Újtamás ezen a részen aszfaltozott utat kapott.
ujtamas49172Idén februárban „A szőlőhegyek és a borászat megőrzéséért” civilkezdeményezés több mint ezerkétszáz aláírással petíciót nyújtott át Balažek Anton lendvai polgármesternek. A tiltakozó levélben a szőlőhegyek tulajdonosai elsősorban a hulladékszállítási rendszerrel kapcsolatban fejtették ki ellenvéleményt, de kezdeményezték többek közt az utak javítását, az esővíz elvezetését, a földcsuszamlásnak kitett területek megerősítését is. A hulladékszállítás azóta megoldódott a polgárok számára is elfogadható módon, az elmúlt hetekben pedig a járművek számára szinte járhatatlanná vált út szanálására is sor került.
Az utat tavaly márciusban a község ugyan megjavíttatta, de csak kaviccsal töltette fel. A járható állapot így csak rövid ideig tartott, hiszen az eső alámosta az utat, szinte ellehetetlenítve a közlekedést. A tartós megoldás nemrég született meg, amikor háromévnyi tiltakozás és várakozás után aszfaltburkolatot kapott a hegyi út mintegy 238 méter hosszú szakasza. Az út javításához és leaszfaltozásához kapcsolódóan a község megoldotta a víz elvezetését is. A beruházásra a községi költségvetésből biztosították a keretet. A földcsuszamlásnak kitett terület szanálásánál Lendva Község az állam társfinanszírozására számít.
MCSi Design