kiscim1118
 

Szent Márton útján – Goricskó lankáin

tura domonk4617Vasárnap délelőtt tíz órakor a domonkosfai evangélikus templomnál majdnem százan gyűltek össze bakancsban, túrafelszerelésben. A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség főszervezésében és Šalovci Község közreműködésével a 7. Szent Márton gyalogtúra valóslut meg Goricskón.
A szervezett természetjáráson a helyiek, környékbeliek mellett a Tromejnik Hegymászó Egyesület túrázói, illetve a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal szlovén és magyar szervezetének képviselői is részt vettek – szlovén részről Vidonič Uroš, magyar részről pedig Rábai Péter.
A túrázókat Jakoša Emerik, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, illetve Beznec Štefan, az evangélikus gyülekezet lelkésze köszöntötte, majd a csoport nekivágott a körülbelül tizennégy kilométeres útnak. A falut a domonkosfai völgyben, a Kerca-patak menték szelték át, majd Bükkalját elhagyva az államhatárra értek. Ott a szomszédos magyarországi településről a kercaszomoriak élükön Kapornaki Sándor polgármesterrel várták őket forralt borral és harapnivalóval. A pihenő után a gyalogmenet a határ mentén haladt tovább, érintve az egykori római út és a Szent Vencel-templom maradványait.
Szerdahelyre érve újabb megálló következett. Ott a helyi Antal Ferenc ME a Vugrinec Zsuzsa elnök által vezetett Moravske Toplice községi nemzetiségi önkormányzattal karöltve látta vendégül a túrázókat.
Elhagyva az alig 40 lelket számláló kis falut újra egy erdei útra tértek. A Domonkosfára vezető egykori gyalogúton hajdanán a szerdahelyi gyerekek jártak a domonkosfai iskolába, most a túrázók rövidítették le a célállomáshoz vezető utolsó szakaszt.
A hagyományokhoz híven idén is az Árpád-kori műemléknél, a Szent Márton katolikus templomnál ért véget a gyalogtúra. Akik pedig sikeresen teljesítették, méltán érdemelték ki a szervezők által biztosított Márton-napi ebédet.
MCSi Design