kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Nem kell gumifeldolgozó Lendvára!

gumi4517Lendva Község Tanácsának Környezetvédelmi Bizottsága hétfői ülésén napirendre tűzte a lendvai ipari övezetbe tervezett gumifeldolgozó kérdését. A tervezett létesítményről Groff Tomaž, a beruházó L4T vállalat igazgatója szólt, a hallottak viszont nem győzték meg a jelenlévőket. Továbbra is maradt a „Köszönjük, nem kérjük” egyöntetű bizottsági álláspont.
Groff: Nem kívánunk oda jönni, ahol a projektünkhöz nincs beleegyezés és nincs meg a megfelelő dialógus a közösséggel.
A környezetvédelmi bizottság ülésén a tagokon kívül jelen volt még néhány tanácstag is, valamint a Lendvai Helyi Közösség elnöke és több érdeklődő polgár. Annak ellenére, hogy a Lendvára tervezett gumifeldolgozó üzemről felröppent hír a nyilvánosság körében elégedetlenséget váltott ki, az ülésen nem vett részt sem Balažek Anton polgármester, sem a két alpolgármester. A környezetvédelmi bizottság már a községi tanács legutóbbi ülésére az üzem létrehozását elutasító határozatot nyújtott be, ami mellett továbbra is kitartott. Gerencsér József, a bizottság elnöke már akkor kifejtette, hogy a beruházó, az L4T (amely együttműködik a Curti-Costruzioni Meccaniche olasz céggel) terveit a bizottság meghallgatja, de az álláspontját ez már nem változtatja meg. Ilyen eredménnyel is zárult a hétfői kétórás ülés, amelyen a tervismertetőt Groff Tomaž, a Hármasmalomban székelő L4T Kft. igazgatója tartotta meg.
Groff Tomaž a tervezett üzem bemutatásának kezdetén megosztotta a saját véleményét is: hiszi és bízik abban, hogy a tevékenységük nem veszélyt, hanem egy új lehetőséget jelent Lendva és Szlovénia számára.
– Az ipari zónában ugyanis fejlesztési és kompetenciaközpontot kívánunk létrehozni a depolimerizációs technológia fejlesztése céljából, valamint egyben ipari üzemet használt gumik feldolgozására. Ezt az olasz partnerünk 10 éves kutatásai előzik meg, és nem környezetszennyező technológiáról van szó. Ez egy projekt, ami a gazdasági áramlás befejező részét jelenti. Lendván nem ökológiai problémát kívánunk létrehozni, hanem egy jó példát mutatni a tágabb térségben is. A használt gumik feldolgozása összhangban áll a hulladékokra vonatkozó EU-direktívával. Itt nem a gumiabroncsok klasszikus elégetéséről van szó, hanem az R3 normatívák alapján anyagfeldolgozásról egy oxigénmentes folyamat során. Az így nyert anyagokat a gumiüzemek újra tudják hasznosítani – mondta Groff. Az új központban 50 új munkahely nyílna, közvetetten, az alvállalkozókkal együtt akár 500 – tette hozzá, s a foglalkoztatottak egyharmada magas végzettségű lenne. Az üzemi rendszert és a feldolgozási folyamatokat 24 órában felügyelik, és nem lesz titok a nyilvánosság előtt – mondta még Groff.
– Lendva mellett azért döntöttünk, mert jó a megközelíthetősége, a földrajzi fekvése, a tevékenységhez megfelelő szakemberekkel rendelkezik a Nafta jelenléte miatt. A Nafta vállalatnál megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre, van ipari vágány, tisztítóberendezés, tűzvédelem. És mindeközben zárt termelési folyamatról beszélünk – érvelt tovább a projekt mellett Groff, s próbálta meggyőzni a jelenlévőket, akik azonban felszólalásaikban szinte egységesen kifejtették, az Albin Promotion gumifeldolgozó üzem, a rétegrepesztés, a biogázerőmű és más hasonló rossz tapasztalatok után nem kívánnak a környéken még egy környezetterhelő, egészségre veszélyt jelentő tevékenységet. Megtapasztalva a szlovén törvények és a felügyelőség gyengeségét – mint Gerencsér fogalmazott – a beruházó a kiskapukat megtalálva könnyen környezetvédelmi engedélyhez jut, majd következnek a könnyen elérhető módosítások a helyi lakosság, a közösség bevonása nélkül. Egy-egy folyamat leállítása ekkor már szinte lehetetlen, illetve értelmetlenül hosszú. Majerič Boštjan elmondta: az Ep1 cég 2015. december 12-én a Nafta helyhasználati módosítására nyújtott be kérelmet a községhez, de a beleegyezési határozat nem található sehol. A jegyzőkönyvek olvasása közben csak az Ep1 cég felé továbbított álláspont található, mely szerint az üzemelés beindításához a tanács beleegyezése szükséges. Feltette a kérdést: milyen fokú a tűzbiztonság, ha ekkora mennyiségű gumi lángra kap? Az is érdekelte, hajlandó-e az L4T pénzbeli garanciát adni az üzem beindítása előtt.
Hebar Tibor, a községközi felügyelőség vezetője, aki a környezeti ügyekért felelős, Groff állítását a berendezések megfelelőségéről cáfolta: az ipari tisztítóberendezés technológiája elavult és nem is rendelkezik üzemelési engedéllyel. A Nafta keretében működő tűzoltóegység pedig nem tudja biztosítani a tűzvédelmet a gumifeldolgozó számára is az ott tárolt gumiabroncsok tervezett mennyiségének tükrében. Ehhez Nađ Drago hozzáfűzte, hogy az Albin Promotion esetében szinte az egész Nafta udvarán raktározták a gumiabroncsokat, melyek eltávolítása végül jogi erőfeszítést is igényelt. Kolenko Igor kifejtette, hogy az állam nem biztosít megfelelő védelmet, az ilyen döntéseket a községi tanácsokra bízza, Lendvának pedig a turizmusra alapozott terveket kell követnie. Mint Koncut Ivan elmondta, nehezen követhető a fejlemények sorrendje az L4T és a község között az időponti eltérések miatt. Zver Dušan, a Lendvai HK elnöke elmondta: ennyi rossz tapasztalat után a polgárok készek le is zárni az utat a használt gumiabroncsokat szállító teherautók előtt. Véletlen vagy sem, épp az ülés napján két gumikat szállító kamionra lettek figyelmesek a polgárok Lendva környékén, de Groff cáfolta, hogy cégüknek bármilyen köze lenne ehhez. A jelenlévők kifejtették, hogy örömmel fogadják az új beruházókat, de csak akkor, ha környezetileg tiszta tevékenységgel érkeznek a község területére.
Groff Tomaž, az L4T igazgatója válaszolt a feltett kérdésekre, a projekt azonban nem kapott támogatást. Majd úgy nyilatkozott, hogy cége nem kíván olyan környezetbe jönni, ahol a tervekhez nincs meg a beleegyezés és az együttműködési szándék.
 
Óránként 3,4 tonna hulladékgumi
A használt gumik feldolgozásnál szintetikus kaucsuk, olaj és gáz jön létre, ami a levegőt terhelő kibocsátást okozhat, nitrogén- és kénoxid, PM10 porszemcsék, valamint többfajta – köztük veszélyes – hulladék is létrejön. Az L4T gumifeldolgozó tervezett lendvai üzemében – melyhez az ARSO nem tartotta szükségesnek a környezetterhelési tanulmány elkészítését – évente 29.787 tonna, naponta 81,6 tonna, illetve óránként 3,4 tonna hulladékgumit dolgoznának fel. Szlovéniában évente összesen mintegy 16 ezer tonna hulladékgumi keletkezik...
MCSi Design