kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Zenével és tánccal emlékeztek a falu zenészére

dora4517Szinte a színpadról búcsúzott el. Utolsó szerepléséről még magával vitte a harmonika utolsó hangjait és a közönség utolsó tapsát. A szentlászlói József Attila Művelődési Egyesület szervezésében idősebb Dora Gézára emlékeztek szombat este a falujában, Szentlászlón.
A Dora Géza-emléknap több volt, mint egy megemlékezés, hiszen Géza bácsi olyan gazdag kulturális örökséget hagyott hátra falujának és a tágabb térségnek is, ami az emlékezésen túl utat, irányt is mutat a jövőnek, a felnövő generációnak. Valódi példakép, aki a kultúra és az amatőr műkedvelés terén végzett kimagasló tevékenységével nagymértékben hozzájárult faluja és a tágabb térség hagyományainak, értékeinek megőrzéséhez, ápolásához és átmentéséhez.
Dora Géza 1933. november 8-án született és 2015. március 1-jén hunyt el. A zene már gyermekkorától fontos szerepet töltött be az életében. 1979-ben az egyik alapítója volt a József Attila Művelődési Egyesületnek, melynek mindvégig szellemi irányítója és lelkes tagja volt. Alapítója, alkotója, zenésze és koreográfusa volt a falusi néptáncegyüttesnek, amely 37 éve ápolja, őrzi a hagyományokat magyar és szlovén határmenti táncokkal. Fiával, ifjabb Dora Gézával 35 éven át szolgáltatta a zenei kíséretet az egylet próbáin és fellépésein. A faluközösség elnökeként anyagilag és erkölcsileg is támogatta a falu kulturális életét, néhány évig az kultúregylet elnöke is volt. A falu vallási életében is fontos szerepet vállalt, hiszen több mint fél évszázadon át kántora volt a helyi református gyülekezetnek.
Az „emlékutazáson” a szervező művelődési egyesület a kivetítőn megjelenő fotókkal repítette vissza az időben a közönséget, melyeken Géza bácsi életéből villantak fel pillanatok. Ezt követően a színpadon meg is elevenedett az örökség, a zene és a néptánc. Először a gencsapáti Ispiláng Néptánccsoport lépett színpadra, akik mezőségi és bukovinai táncokat adtak elő a Harangláb népzenei együttes kíséretére. Őket követte a Muravidék Néptáncegyüttes temperamentumos, tüzes moldvai tánca, majd a bogojinai Jože Košič Művelődési Egyesület lépett színpadra a Kerkától a Rábáig című produkcióval. A táncos műsort a helyiek zárták, a József Attila ME néptánccsoportja vasi táncokat adott elő.
A kulturális, táncos emlékest végén a házigazda kultúregylet vezetője, ifjabb Dora Géza egy emléklappal köszönte meg a fellépőknek a szereplést.
MCSi Design