kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Az új célokhoz új lendületre van szükség

lekozseg44171Lendva Község Tanácsának az ünnephez kapcsolódó díszülésére és az elismerések kiosztására ezúttal a Városházán került sor múlt szerdán. A községi ünnep alkalmából idén is egész hetes rendezvénysorozatot tartottak Lendván a kultúra, a turizmus és a jó gazdasági eredmények jegyében. Díszpolgári címet Gerics Ferenc kapott. 
Lendva Község 21. ünnepének jegyében zajlott a községi tanács díszülése, melyet a szokásos helyszíntől eltérően idén a Városháza nagy üléstermében tartottak meg. A vendégek között a község testvérvárosainak polgármestereit, díszpolgárait, intézetek és vállalatok vezetőit, a magyar nemzetiség képviselőit, a községi tanács tagjait és más meghívott vendéget köszöntöttek. Lendva Község ünnepnapja az 1366-ban Nagy Lajos király által a Bánffy családnak, illetve Lyndua településnek adományozott vásártartási jog dátumára van kijelölve. A 21. ünnep díszülésén Balažek Anton polgármester mondott beszédet, merítve a gazdag történelmi eseményekből. Hangsúlyozta: nagy eredménynek számít a tény, hogy a község polgárai számára a kiépített csatornahálózat, az utak rendezettsége és a többi infrastrukturális létesítmény, valamint a város és a helyi közösségek azonos szintű fejlettsége aránylag magas életminőséget biztosít.
– Magas a színvonal a nevelés és oktatás terén, amiért köszönet jár Szlovéniának – mondta Balažek polgármester –, és mindezt részben a magyar nemzetiség különjogainak biztosítása miatt teszi lehetővé, így ehhez a magyar nemzetiség is nagymértékben hozzájárul. Hasonlóan magas a színvonal kultúrában és az egészségügyben is. Külön említést érdemelnek a kiemelkedő eredményeket elérő helyi vállalatok, a fejlődés motorjaiként működő családi vállalatok. Egyre jobb eredményeket láthatunk az idegenforgalomban is, növekszik a látogatottság, a vendégéjszakák száma. Hogy a jövőben milyen lesz a községek szerepe, attól függ, milyen illetékességeket kapnak és mennyire lehetnek társalkotói a fejlődésnek – tette hozzá. – Az utóbbi időben előtérbe kerültek a környezetvédelmi kérdések Lendván, melyeknél a község az állami központosítás negatív hatását is érzékelte. A tőke érdekeivel, a nem hatékony állami intézményekkel szemben szinte a hisztéria határán kellett keresnünk a megoldásokat néhány égető problémára, amiket lényegében az államnak kellett volna megoldania. Új céljaink eléréséhez új energiára is szükség van, talán olyanra, mint 1366-ban volt, illetve amilyen 500 évvel ezelőtt volt tapasztalható – utalt a polgármester a történelmi múltra. – A jövő kellően magas célok, de reális tervek felállításában van, az igyekezet most a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 cím elnyerésére irányul. Higgyék el, e térségnek ehhez minden feltétele megvan – tette hozzá Balažek, aki ünnepi beszéde után Gjerkeš Stanislav és Horváth Ferenc alpolgármesterekkel kiosztotta az idei községi kitüntetéseket.
Díszpolgári címet Gerics Ferenc nyugalmazott rajztanár, a Lendvai Galéria-Múzeum egykori igazgatója kapott a művészet terén szerzett érdemeiért, a bronzöntés projekt sikeres lebonyolításáért. Elismerésben Sobočan Árpád alsólakosi fuvarozó magánvállalkozó részesült 35 éves iparosi tevékenységéért. Plakettet kapott Derviši Neđadij Neđo fagylaltos Lendvához való kötődéséért, az emberekhez való viszonyulásáért, kitűnő fagylaltjáért. A legrendezettebb település címét idén Csente nyerte el.
Polgármesteri elismerésben a 80. születésnapját ünneplő Király Moss Susanne festőművész részesült a képzőművészetben kifejtett munkásságáért, az Artex cég 25. jubileuma alkalmából és a Varis cég az elért kiváló gazdasági eredményekért, valamint a 30 éves Lendvai Hegymászók Egyesülete.
 
Gerics Ferenc, Lendva Község 2017-es díszpolgára:
lekozseg44172
– Ez a díj nem csak nekem szól, hiszen ha visszatekintek a múltba, a megtett útra, akkor ez az elismerés egy komoly csoportmunkához fűződik. Úgy érzem, hogy a Galéria-Múzeum korábbi munkatársai és a mostaniak hozzásegítettek ahhoz, hogy ez a gyönyörű peremváros a kultúra területén, kimondottan a képzőművészet terén nagyot teremtsen. Számomra fontos volt, hogy amihez más nem akar vagy nem mer hozzányúlni, azt mi igenis valósítsuk meg. Így 2005-ben feltettük magunknak a kérdést, hogyan tovább a művésztelepekkel. Akkor a bronzöntés technikáját elhoztuk Lendvára és e nemes fémből, a szobrászok legszeretettebb anyagából alkotni kezdtek. Úgy érzem, hogy ebben a peremvárosban bizonyítottuk: ha valaki átlépi a lendvai vár küszöbét és felsétál a vár padlásgalériájába, ott mindent megtalál. Nem utolsó sorban Zala György neobarokk szobrásszal a látogató valószínűleg másképp találkozik, mint egy sima kiállításon. Úgy érzem, jó úton vagyunk, a Galéria-Múzeum jelenlegi csapata jól végzi a munkáját.
MCSi Design