kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Felmentést kap a Kézművességek Háza

dobrtan43171Múlt csütörtökön megtartott ülésén Dobronak Község Tanácsa felmentette a Dobronoki György-ház mellett megépülő Kézművességek Házát a kommunális illeték fizetése alól, elfogadta a 2018-as kommunális hulladékgyűjtési programot és módosította a 2017-es költségvetést.
Az ülésen Dervarič Drago, a Saubermacher Komunala vállalat igazgatója mutatta be a vállalat jövő évi kommunális hulladékgyűjtési és elszállítási programtervét, mely fontos változásokat nem tartalmaz. A vállalat továbbra is törekedik arra, hogy egyre több hulladék kerüljön szelektálásra, emellett tervezik a község közreműködésével a településeken a textíliák és a használt étolaj gyűjtéséhez tárolók felállítását. Az igazgató kiemelte a község példaértékű környezetvédelmi tudatosságát, mely a gyűjtőközpontban a hulladék egyre nagyobb mértékű szelektálását eredményezi. Az igazgató továbbá hangsúlyozta a helyi tanintézmény környezettudatos nevelési elveit, ugyanis a Dobronaki KÁI a vállalat által meghirdetett környezetvédelmi pályázaton a fáradt olaj gyűjtésében megszerezte az első helyet. Ezek után a felmerült kérdésekre adott válaszok után elfogadásra került a jövő évi hulladékszállítási program.
dobrtan43173Ezek után Car Anna, a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mutatta be a Dobronoki György-ház melletti területen megépülő Kézművesség Házának projektjét és tartalmát. Elmondta, hogy a ház magyar forrásokból épül fel 162 ezer euró értékben. A magyar önkormányzat ezért levélben kérte a községi tanácstól az építési engedély kiadásához szükséges kommunális illeték mintegy hatezer eurós megfizetése alóli felmentését, amire a közérdeket szolgáló tartalom alapján a községi rendeletben lehetőség van. A tanács határozatba is foglalta az illeték fizetése alóli felmentést.
dobrtan43172A továbbiakban a tanács titkos szavazással döntött Dobronak Község államtanácsi jelöltjéről: Bedek Ernest öt szavazata ellen Kardinar Marjan hat szavazattal nyerte a jelölést. Dobronak Község elektorának Szolarics Ladislavot választották meg. A folytatásban a tanács egyhangúlag támogatta Halász Albert igazgatójelölt kinevezését a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ élére, valamint beleegyezését adta a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet statútumához.
Az ülésen sor került a 2017-es költségvetés módosítására is, melyet a társadalmi, valamint a gazdasági és mezőgazdasági bizottság is megtárgyalt, majd az ülésen elfogadásra javasolt. A módosítás rövidített eljárásban került megvitatásra, melyre a két tervezett pályázat elhalasztása – a tagosítás és a katasztrófavédelmi központ – miatt volt szükség. Ennek értelmében a bevételi oldalt 1,8 millió euróról 1,5 millióra csökkentették, a kiadásokat pedig 2,2 millió euróról kevesebb mint 2 millióra. Végezetül a tanács beleegyezett a szélessávú elektronikus hálózat projektdokumentációnak kidolgozásába.
MCSi Design