kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Elkészültek a határtérképek

hatar4317A szlovén–horvát országhatár ügyében meghozott nemzetközi döntőbírósági határozat értelmében a Geodéziai Hivatal elkészítette az új térképeket. A határvonal gyakorlati kijelöléséhez mind a két ország beleegyezése szükséges, várhatóan erről is tárgyal rövidesen Miro Cerar szlovén és Andrej Plenkovič horvát kormányfő. Mint ismeretes, Horvátország nem ismeri el a döntőbíróság döntését, ami igencsak nehezíti a határozat megvalósítását.
A Geodéziai Hivatal szerint a kataszteri alapadatok 90 százaléka már az 1990-es években egyeztetésre került a két ország között. Szlovénia jelenleg arra törekszik, hogy az új határvonal minél életszerűbb legyen, s egy-egy települést ne érintsen többször, ahogy erre vannak példák Bela krajinán és a Muravidéken (Razkrižje) is.
Lendvát illetően elmondható, hogy azok a szlovén tulajdonosok, akiknek a horvát kataszterben van földjük, szlovén mezőgazdasági kárpótlásban részesülhetnek még 2020-ig, de a Szlovén Erdészeti és Földalapnál földcserét is kérelmezhetnek. Hotiza és Mirišče határában lakóház nem maradt a horvát oldalon, nincs igény átköltözésre sem. Horvát oldalon maradt azonban a Balažic-féle betonüzem Hotizán, melynek áthelyezése napirenden van. Ennek érdekében a tulajdonosnak fel kell becsülnie az áthelyezés költségeit, s továbbítani azt a kormány felé. Áthelyezik a kapcai focipályát is, melyhez segítséget ígért a Szlovén Labdarúgó-szövetség. A magasfeszültségű távvezeték (Gyertyános) és a Mura-gátak kérdése pedig kimondottan állami illetékességbe alá tartozik.
MCSi Design