kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518

Pontosan harminc évvel ezelőtt, a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület létrehozását követően szinte azonnal ...

Hétfőn Szentgotthárdon negyedik alkalommal szervezték meg Szlovénia és Magyarország nagykövetségei, Szentgotthárd Város ...

A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség hétfői tanácsülésén első olvasatban tárgyalták a 2018-as évre ...

Az internetes kereskedelem, ahogy a címben is szerepel, egy kiváló lehetőség, de a sikerért ez esetben is sok mindent ...

Harminc évnyi csoda
A határmenti együttműködés lehetőségeiről
67 ezer euró támogatás érkezik
Webshopos távlatok
 

Megerősítették a vár mögötti domboldalt

foldcsusz41171Lendva Község folytatja a földcsuszamlásnak kitett területek szanálását, nemrégiben a vár mögötti partot erősítette meg a kivitelező Pavčnik cég, ezzel több tíz év után ismét járhatóvá vált a gyalogút is. A munkálatok értéke 150 ezer euró. Emellett a hegyről lezúduló esővíz elvezetésénél a Vajs-háznál lévő akna is komoly problémát okoz, így itt is megkezdődött az átépítés.
A Lendva-hegy több helyen is földcsuszamlásnak van kitéve, a domboldalak szanálását, megerősítését a község tervezetten végzi, legutóbb a vár mögötti part került sorra. A lezúduló esővíz sokszor elmosta a földet, utakat, kutakat és szőlőültetvényeket rongált meg. A part megerősítésével párhuzamosan a munkálatok kivitelezője, a maribori Pavčnik cég az felszíni vizek elvezetésére az árkokat betonelemekkel erősítette meg, elvezették a talajvizet is, ezenkívül vízvisszatartókat is építettek. A szeptember végén befejeződött munkálatok során megjavították az utat is, s mintegy 40 év után ismét járhatóvá tették a közel egy kilométer hosszú gyalogutat az említett utca végétől az egykori Švec vendéglő irányába. A munkálatok értéke 150 ezer euró, melyre Lendva Község és a Területrendezési és Környezetvédelmi Minisztérium biztosított fedezetet. A földcsuszamlásnak kitett többi terület szanálását a község jövőre tervezi.
Mint azt Gjerkeš Stanislav, Lendva Község alpolgármestere elmondta, a hegyi záporpatakokban lezúduló víz elvezetése gondot okoz a városban is. A templomudvart átszelő csatorna az idegenforgalmi irodánál ér a Fő utcáig, innen a csapadékvizet a túloldali akna veszi át, ez azonban, mint kiderült, olyan rossz állapotban volt, hogy már többször is gondot okozott, nem volt képes elvezetni a nagy mennyiségű vizet.
– Ennek a javítását nem lehetett halogatni, a csöveket ki kellett cserélni. Az új csővezeték lerakásával megtörténik a szennyvízcsatorna kiépítése is, hiszen a város ezen részében még vegyes, tehát eső- és háztartási szennyvízelvezető csatorna volt. Továbbá az áramszolgáltató céggel egyeztetve elkészítjük a föld alatti vezetékek elhelyezésére alkalmas objektumokat is. A munkálatok folyamatban vannak, a befejezés egy hónap múlva várható, a kivitelező szintén a Pavčnik cég. Ebbe a beruházásba kerülnek beépítésre az ideiglenesen az egykori II. KÁI sportpályáján elhelyezett csövek is – mondta az alpolgármester, aki ezen munkálatok értékéről még nem tudott adatokkal szolgálni.
MCSi Design